Περισσότερες οι συναλλαγές μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Περισσότερες οι συναλλαγές μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Αποκαλύψεις από τον Κοσοβάρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Euractiv, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Μπέσνικ Μπισλίμι, επισήμανε την προσπάθεια της Πρίστινα για αναγνώριση από την Ελλάδα, παρά την έλλειψη της αναγνώρισης έως τώρα. Παρά την έλλειψη της επίσημης αναγνώρισης, οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας φαίνεται να είναι εντυπωσιακές.

Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, ελπίζοντας σε πρόοδο κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2024. Ωστόσο, η αναγνώριση από χώρες όπως η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ρουμανία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη.

Παρά τις δυσκολίες, οι σχέσεις μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας ενισχύονται, με την Αθήνα να φιλοξενεί Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου και να αναγνωρίζει τα διαβατήρια του.

Παρά τη διπλωματική πίεση για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, ο Μπισλίμι υπογράμμισε ότι η Σερβία πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να αναγνωρίσει τα διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου. Μέχρι τότε, οι διμερείς σχέσεις με χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για την πορεία προς την ΕΕ.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top