Η πώληση μετοχών της HELLENiQ ENERGY προκαλεί ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων, καθώς έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις. Καταρχάς, η μείωση της συμμετοχής του δημοσίου κάτω από το καταστατικό ποσοστό (33,33%) σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος χάνει τον έλεγχο των αποφάσεών της. Δεύτερον, στις μελλοντικές εξορύξεις υδρογονανθράκων, η χώρα ενδέχεται να μην έχει τον έλεγχο της εκμετάλλευσής τους, καθώς υπάρχει πιθανότητα αγοράς του πακέτου μετοχών από ιδιώτη.
Αυτή η εξέλιξη θα έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς η χώρα θα δυσκολευτεί να αποκομίσει τα αναμενόμενα κέρδη από τις εξορύξεις, τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αποπληρωμή του υψηλού ελληνικού χρέους, εκτιμώμενου στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, προτού καν αυτό γίνει εφικτό. Οι προηγούμενες περιπτώσεις όπως η ελληνική διαχείριση του χρυσού, των πολύτιμων μετάλλων, και η πώληση της ΔΕΗ, δείχνουν μια τάση ελλείψεως στρατηγικής προστασίας των εθνικών πόρων. Το σενάριο αυτό προκαλεί τον φόβο ότι η εθνική περιουσία πωλείται σε ξένα συμφέροντα, υποδουλώνοντας οικονομικά τη χώρα για πολλές δεκαετίες εμπρός.
Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων:
“Στις 12 Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση μετοχών της HELLENiQ ENERGY όπου το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ μειώθηκε από 35,47% σε 31,18% και της Paneuropean (συμφερόντων Λάτση) από 47,12% σε 40,41%.
Εύλογα και όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει για το προβληματικό αυτής της διαφαινόμενης ενέργειας, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα.
• Γιατί πουλήθηκαν 0,50 € φθηνότερα 13 εκατομμύρια μετοχές του Δημοσίου;
• Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου το Δημόσιο που πούλησε 4%, θα απωλέσει έναν εκπρόσωπο (από 4 σε 3) στο Διοικητικό Συμβούλιο της HELLENiQ ENERGY. H Paneuropean που πούλησε 7%, πόσους εκπροσώπους θα απωλέσει και ποιοι θα αντικαταστήσουν αυτές τις θέσεις;
• Τώρα που το ποσοστό του Δημοσίου έχει πέσει κάτω από το 32%, δηλαδή κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, πώς θα λογοδοτήσει Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στους Έλληνες πολίτες για αυτή την ενέργειά τους και την απάθειά τους αντιστοίχως, ενόψει ανακοινώσεων ερευνητικών εξορύξεων και εν μέσω ενεργειακής κρίσης;
• Την ώρα που το Δημόσιο έχει εισπράξει την τελευταία δεκαετία (εν μέσω κρίσης) περίπου 1 δις έσοδα, τι κίνητρο υπήρχε και ενδεχομένως υπάρχει ακόμα, για να πουλήσει τη δεδομένη στιγμή και να εισπράξει μόνο 93 εκ. ευρώ;
• Γιατί η κυβέρνηση θέσπισε με νόμο (5047/2023) το ακαταδίωκτο για τα μέλη το Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ; Και γιατί το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε ειδικούς συμβούλους (Goldman Sachs, JP Morgan) αναθέτοντάς τους μεταξύ άλλων και τις ποινικές ευθύνες;
• Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουν συναίσθηση ότι με αυτή την εκποίηση απώλεσαν καίρια δικαιώματα εθνικής ενεργειακής πολιτικής, παρεμβάσεων στις τιμές και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (δωρεές σε σχολεία, γηροκομεία, όμορους δήμους, ακριτικές περιοχές κ.α.), καθώς ο Όμιλος αποτελείται από Διυλιστήρια, Πρατήρια, Ανανεώσιμες, Εταιρεία Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ηλεκτροκίνηση, Πετροχημικά κ.α.;Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η Κυβέρνηση προχωράει στην «εξόφληση γραμματίων» εκποιώντας τον εθνικό πλούτο έναντι πινακίου φακής. Από την άλλη, σύσσωμη η αντιπολίτευση, ξεκινώντας από τα αριστερά και καταλήγοντας στα δεξιά, αποδεικνύει με τη στάση της την ανυπαρξία της και την έλλειψη πολιτικής βούλησης σε όλα τα θέματα.
Εν τέλει, τις τύχες μας ως εργαζόμενοι και ως Έλληνες πολίτες τις έχουμε μόνοι μας στα χέρια μας. Για το λόγο αυτό προκηρύξαμε απεργιακές κινητοποιήσεις ως εξής : 19, 20, 21 και 28 Δεκεμβρίου 2023 καθώς και από 2 Ιανουαρίου έως και 6 Ιανουαρίου 2024″, καταλήγει η ίδια.
Η ένωση εργαζομένων στα πετρέλαια θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 19, 20, 21 και 28 Δεκεμβρίου 2023 καθώς και από 2 έως και 6 Ιανουαρίου 2024, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για απλό θόρυβο στα αυτιά των κυβερνώντων.