Ο Biden θεωρεί ότι ο Netanyahu έχει φτάσει στο τέλος της πολιτικής του καριέρας

Politico: Ο Biden θεωρεί ότι ο Netanyahu έχει φτάσει στο τέλος της πολιτικής του καριέρας – Περιορισμένος είναι ο χρόνος που του απομένει – Εξετάζονται οι ενδεχόμενοι διάδοχοι

Είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ για μερικούς μήνες ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Politico. Τον θεωρούν πολιτικά τελειωμένο στον Λευκό Οίκο, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην αντέξει στη θέση του. Προβλέπουν ότι οι “πολιτικές ημέρες του Netanyahu είναι μετρημένες” και ότι ενδεχομένως θα παραμείνει πρωθυπουργός μόνο “μερικούς ακόμη μήνες ή τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας.” Ο Biden φέρεται να έχει μεταφέρει αυτές τις εκτιμήσεις στον Netanyahu σε πρόσφατη συνομιλία τους. Υπάρχουν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι το θέμα της σύντομης πολιτικής του θητείας έχει συζητηθεί σε διάφορες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, στις οποίες συμμετείχε και ο Biden.

Η προτροπή από τον Biden

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Biden προχώρησε σε έντονη προτροπή, καθώς προτείνει στον Netanyahu να παράσχει κάποιες συμβουλές στον επόμενο πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για το σενάριο που προτείνει σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα. Ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων επισημαίνει ότι “πρέπει να υπάρξει μια αξιολόγηση στην ισραηλινή κοινωνία για το τι συνέβη.”

Παρά τη δημόσια εμφάνιση του Biden στο Ισραήλ, όπου εξέφρασε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στον Netanyahu, φαίνεται ότι ιδιωτικά τον προτρέπει να είναι προσεκτικός στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποφύγει τη διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Biden προτείνει στον Netanyahu να δώσει προτεραιότητα στην λύση των δύο κρατών, προειδοποιώντας τον για τα μελλοντικά βήματα που θα ακολουθήσει σχετικά με την εξάλειψη της Hamas και το ενδεχόμενο μελλοντικής κατοχής της Γάζας.

Υποθέσεις

Κάποιος άλλος Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβητεί όλες αυτές τις υποθέσεις σχετικά με το μέλλον του Netanyahu, χαρακτηρίζοντάς τες ως ασήμαντες εκτιμήσεις, καθώς το πραγματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ασφάλεια του Ισραήλ. Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Netanyahu είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ, παρότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει προβληθεί το πολιτικό τέλος του.

Διάψευση από τον Λευκό Οίκο

Τέλος, αν και το άρθρο του Politico παραθέτει αυτές τις εκτιμήσεις, ο Λευκός Οίκος τις διαψεύδει, αναφέροντας ότι το θέμα της πολιτικής τύχης του Netanyahu δεν έχει συζητηθεί από τον Πρόεδρο και δεν αντιμετωπίζεται. Επίσης, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πάντα υπάρχει η αστάθεια της εξουσίας του Netanyahu στο παρασκήνιο.

Θυμός των Ισραηλινών

Αυτές οι αξιολογήσεις ενισχύονται από τον θυμό που εκδηλώνουν οι Ισραηλινοί για την αποτυχία των τομέων ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ να προλάβουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν οι αντάρτες σκότωσαν τουλάχιστον 1,400 Ισραηλινούς και πήραν εκατοντάδες ομήρους. Επιπλέον, όπως αναφέρει το Politico, η αυξανόμενη διεθνής αντίδραση για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του Netanyahu. Υπάρχει επίσης η προοπτική ότι ο Netanyahu θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες όταν ολοκληρωθούν οι τελικές αξιολογήσεις σχετικά με τα λάθη στις εκτιμήσεις και τις ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Η πτώση του Netanyahu

Σε πρόσφατη αναφορά του Politico αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Biden εξετάζει ήδη σενάρια και πραγματοποιεί αξιολογήσεις για το πώς η πτώση του Netanyahu θα επηρεάσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για το τι θα συμβεί μετά την κρίση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης αποστολής πολυεθνικής δύναμης – χωρίς απαραίτητα την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών – για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Δεν είναι προτεραιότητα του Biden

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Netanyahu δεν απολαμβάνει την ενθουσιώδη στήριξη της κυβέρνησης Biden, καθώς είχε στηρίξει ένθερμα τον προηγούμενο πρόεδρο, Donald Trump, και είχε εκφράσει σκληρή κριτική κατά της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν που είχε συναφθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Obama – Biden. Οι πολιτικές θέσεις του Netanyahu έχουν προκαλέσει επανειλημμένες αντιδράσεις από την κυβέρνηση Biden, η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι διάδοχοι

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζουν ενδεχόμενες επιλογές για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων με πολιτικούς όπως ο Benny Gantz, μέλος της τρέχουσας κυβέρνησης, ο Naftali Bennett, πρώην πρωθυπουργός, και ο Yair Lapid, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top