Πολλαπλές αντιδράσεις για τη ροζ ελληνική σημαία – Απόσυρση από το Υπουργείο Εξωτερικών

Πολλαπλές αντιδράσεις για τη ροζ ελληνική σημαία – Απόσυρση από το Υπουργείο Εξωτερικών

Παρουσιάστηκε στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης

Η ροζ ελληνική σημαία που παρουσιάστηκε στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε, αποσύρθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών. Η σημαία, φτιαγμένη από ροζ σεντόνια, παρουσίαζε συμβολικό χαρακτήρα, αλλά η θέα της θεωρήθηκε ως βεβήλωση του εθνικού συμβόλου. Η πράξη αυτή αναφέρεται ως έκφραση διαμαρτυρίας και αντίδρασης, ενώ η αναγκαστική απόσυρση της ζητήθηκε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε αντιφάσεις και αναζητήσεις εξηγήσεων, καθώς η χρήση ροζ χρώματος στην ελληνική σημαία θεωρήθηκε αναίδεια προς τα εθνικά σύμβολα.

Αντιδράσεις για την απόφαση Γεραπετρίτη να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία – Η αντιπολίτευση μιλά για ακροδεξιά διολίσθηση

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, να κατέβει από το Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ, που αναπαριστά την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του κόμματος “Νίκη”, Δημήτρης Νατσιός, χαρακτήρισε το έργο “κουρέλι” στο βήμα της Βουλής, επικρίνοντας τη χρήση ροζ χρώματος και αναφερόμενος στην ελληνική σημαία ως σύμβολο που πρέπει να σέβεται την παράδοση. Ανταποκρινόμενος άμεσα, ο Γεραπετρίτης έδωσε εντολή για την άμεση αποκαθήλωση του έργου.

bd3af9ab c2b5 4e8e 9b6d 2c8253826ff4

Γιωργία Λαλέ: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου» 

Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου» δήλωσε στο «Βήμα» η ίδια η δημιουργός της ροζ σημαίας Γεωργία Λαλέ  τονίζοντας ότι «τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση λέει η αντιπολίτευση

Εκτός από τον σάλο που προκλήθηκε στο Διαδίκτυο, την αντίθεσή τους εξέφρασαν και κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων». Όπως πρόσθεσε «δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».

Η Νέα Αριστερά, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα. Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών.

Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών.

Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες.

Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση”.

«Η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων»

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top