Προκλητική Κίνηση της Τουρκίας: Αμφισβητεί την Ελληνική Κυριαρχία στο Αιγαίο

Προκλητική Κίνηση της Τουρκίας: Αμφισβητεί την Ελληνική Κυριαρχία στο Αιγαίο

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση στα ελληνοτουρκικά, ετοιμάζοντας νέες ενέργειες που αυξάνουν τη ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι τουρκικές επικοινωνιακές προσπάθειες αναφέρουν προκλητικά ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά και νησίδες που αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία. Ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, Ερζουμέντ Τατλίογλου, κατηγορεί την Ελλάδα για αύξηση της έντασης, αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών και αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ανάγκη από νέα πλοία και πλατφόρμες. Οι δηλώσεις αυτές προηγούνται της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, προκαλώντας ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή.

Χακάν Φιντάν: Προκλητικές δηλώσεις από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών πριν την επίσκεψη στην Αθήνα – Επιβεβαίωση της τουρκικής μεινότητας στη Θράκη – Αμφιλεγόμενες θέσεις για την Κύπρο

Στη συζήτηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξέφρασε απόψεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Αναφέρθηκε θετικά στην εξέλιξη των σχέσεων με την Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία του ειλικρινού και εποικοδομητικού διαλόγου βασισμένου σε θετική ατζέντα.

Ωστόσο, επισήμανε τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών τους στα Δωδεκάνησα, καθώς και τη διατήρηση της προσοχής της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχετικά με το Κυπριακό, επανέλαβε τη θέση ότι το κλειδί για δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι η κατοχύρωση της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς επιμένει ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει μεταξύ δύο κρατών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένη διαπραγμάτευση πριν από τη συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτήματα σχετικά με την ειλικρίνεια των δηλώσεών του, καθώς και την κατανόησή του για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε επίπεδο επικοινωνίας, αναμένοντας περαιτέρω εξελίξεις στο προσεχές μέλλον.

Δηλώσεις Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Θεσσαλονίκη είναι τουρκική πόλη όπως είναι και η Ιερουσαλήμ»!

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε αντιδράσεις λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη ως τουρκική πόλη και επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι βλέπουν πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Ιερουσαλήμ ως δικές τους. Αυτή η δήλωση προκαλεί ανησυχίες σχετικά με το είδος των συμφωνιών που μπορεί να επιδιώξει κατά την συνάντησή του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η άφιξή του στην Ελλάδα συμβαίνει σε ένα περιβάλλον αναθεώρησης, καθώς η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί επί των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η γεωγραφία της καρδιάς τους εκτείνεται από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος, και η δήλωση αυτή υποδηλώνει μια ευρεία προσέγγιση προς τα εξωτερικά σύνορα της Τουρκίας.

Αναφέροντας πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Μοσούλη και Ιερουσαλήμ ως δικές τους, ο Ερντογάν εκφράζει την ισοπέδωση των πολιτικών και πολιτιστικών συνόρων, υποστηρίζοντας ότι κάθε γεγονός στη γεωγραφία της καρδιάς τους τους αφορά άμεσα. Αυτή η δήλωση αναδεικνύει την προσέγγιση της Τουρκίας προς διάφορες περιοχές, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο και από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα προοιωνίζεται να είναι σημαντική, καθώς προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των διμερών σχέσεων και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top