Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την προμήθεια τουλάχιστον 40% του αμυντικού εξοπλισμού των κρατών μελών της ΕΕ με συλλογικό τρόπο έως το 2030.
Επιπλέον, ζητεί να διασφαλιστεί ότι το 35% της αξίας της αμυντικής αγοράς της ΕΕ θα αντιπροσωπεύεται από αγορές εντός της ίδιας της ΕΕ. Παράλληλα, προτρέπει τα κράτη μέλη να αυξήσουν το ποσοστό του ευρωπαϊκού αμυντικού υλικού στον αμυντικό τους προϋπολογισμό στο 50% έως το 2030 και στο 60% έως το 2035.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2025-2027 μέσω του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Προγράμματος Άμυνας. Επίσης, σε περίπτωση απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, μπορούν να αξιοποιηθούν κεφάλαια από “παγωμένα” ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη της ΕΕ αύξησαν τις επενδύσεις και τις αγορές στον αμυντικό τους προϋπολογισμό κατά 6% το 2022. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων καταλήγει σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες (75%) και αμερικανικές εταιρείες (68%). Η ΕΕ δεν στοχεύει να σταματήσει τις αγορές από τις ΗΠΑ, αλλά να αυξήσει το μερίδιο των αγορών εντός της ΕΕ στο 50%.
Οι χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Εσθονία έχουν ζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής παραγωγής εντός της ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Για να βρεθούν αυτά τα χρήματα, η ΕΕ θα πρέπει ενδεχομένως να συμφωνήσει σε έναν ακόμα κοινό δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον και τα αμερικανικά αμυντικά λόμπι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική θα καταστήσει την ΕΕ ισχυρότερη και ικανότερη σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, παρέχοντας συμπληρωματική στήριξη στο ΝΑΤΟ.
Κοινή αμυντική βιομηχανική στρατηγική για όλα τα κράτη – μέλη προτείνει η Κομισιόν!
— Patriotiko.gr (@patriotikogr) March 5, 2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέπει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να προμηθεύονται τουλάχιστον 40% του αμυντικού εξοπλισμού με συλλογικό τρόπο έως το 2030, να διασφαλίσουν ότι οι αγορές αμυντικού υλικού… pic.twitter.com/ubj0hYBRbs