Η συνεχής καθίζηση, οι διαρκείς σκανδαλώδεις εξελίξεις και η τραγωδία στα Τέμπη αποτελούν το στρατηγικό σημείο καμπής για την κυβέρνηση.
Οι τραγικές εκδηλώσεις στα Τέμπη, η αλαζονική κυβερνητική στάση, η οικονομική ανασφάλεια, και η ακόμα πιο χαμηλή δημοσιοποιημένη στήριξη δημιουργούν έναν ατμοσφαιρικό αντίκτυπο εντός των τειχών του Μαξίμου, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Οι επόμενες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς πλησιάζει και μάλιστα κατωτέρω του 30%.
Ταυτόχρονα, ο κόσμος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί πλήρως τις επιπτώσεις της νέας κυβερνητικής πολιτικής για την ακίνητη περιουσία με τον τελευταίο «πυροπροστατευτικό» νόμο, που ουσιαστικά λειτουργεί ως νέος δυσβάσταχτος φόρος, αναγκάζοντας τους πολίτες, με την απειλή προστίμων, να επιδιορθώσουν μόνοι τους τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού κράτους.
Όλα αυτά σημαίνουν ένα σημείο καμπής για την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοδική πορεία προς την πτώση, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα μια ισχυρή αντιπολίτευση να την αντιμετωπίσει.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι βάσεις της είναι ασθενείς και καταρρέουν χωρίς μεγάλη προσπάθεια.
Η επέμβαση του Κ.Καραμανλή αναστάτωσε τα ύδατα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός απομακρύνθηκε ξεκάθαρα από τις κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης.
Ο Κ.Καραμανλής μίλησε για «ελιτίστικες συμπεριφορές».
Αυτή η επέμβαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος (5/4) και δύο μόνο 24ωρα μετά τη συζήτηση της πρότασης μη εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης, ενώ οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πλησιάζουν, όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και απώλειες, παρά την έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης.
Η παρέμβαση του Καραμανλή για το νόμο περί υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλους ζευγάρια αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το Μαξίμου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες από το πιο συντηρητικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.
«Απαξιωτικοί και υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί απλώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Οι άνθρωποι χρειάζονται σεβασμό για τις αξίες, τις παραδόσεις και τις ρίζες τους, τον πατριωτισμό και την εθνική ταυτότητα, τον ρόλο της οικογένειας, την θρησκευτική τους πίστη.
Χρειάζονται να πειστούν ότι δεν μπορεί στο όνομα ενός δικαιωματισμού να μην γίνονται εξ ίσου σεβαστά τα δικά τους δικαιώματα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο STAR FORUM ’24 για το δημογραφικό.
«Πολιτικά κόμματα που πρωταγωνίστησαν για δεκαετίες εξαϋλώνονται, η ομαλή εναλλαγή στην εξουσία μετριοπαθών κομμάτων με όχι διαμετρικά αντίθετους προσανατολισμούς είναι παρελθόν.
Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εκφράζουν δυσαρέσκεια, απογοήτευση, αποξένωση.
Συχνά ψηφίζοντας όχι από πεποίθηση, αλλά από απόρριψη», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας δεν θα αλλάξουν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυταπάτες ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται. Επιβάλλεται σθένος, εγρήγορση, αποφασιστικότητα, ομοψυχία για την αντιμετώπισή τους. Προφανώς η πληθυσμιακή ευρωστία συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την εθνική ασφάλεια και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».
Την ίδια στιγμή, η αναστάτωση εντείνεται από τις πληροφορίες ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση για τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία χάνει με έντονο τρόπο το ψυχολογικό όριο του 30%, και οι επόμενες μετρήσεις θα το επιβεβαιώσουν.
Πρόκειται για ένα πολιτικό σενάριο που παρουσιάζει αβεβαιότητα και νέες προκλήσεις, με την αντιπολίτευση να είναι διχασμένη και αδύναμη, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια ελεύθερη πτώση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μετρήσεις μόλις ένας στους τρεις πολίτες επιθυμεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ηγέτη.
Αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές, μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.