Ρωσία και Ιράν θα υπογράψουν σύντομα διακρατική συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών

Ρωσία και Ιράν θα υπογράψουν σύντομα διακρατική συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του θα υπογράψουν σύντομα διακρατική συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προβλέπει την δημιουργία αεροναυτικών βάσεων της Ρωσίας στο Ιράν, προκειμένου να λειτουργήσει και ως εγγυήτρια δύναμη ασφαλείας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες θα είναι πλέον ενταγμένες στους BRICS.
Ήδη οι επισκέψεις του Ρώσου προέδρου σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ έδειξαν το κλίμα που βλέπουν την ρωσική πλευρά οι αραβικές χώρες.

Ως αντάλλαγμα, πέρα από την πώληση των μαχητικών 4++ γενιάς Su-35S θα δοθεί τεχνογνωσία από την Ρωσία για ναυπήγηση νέας γενιάς κορβετών και φρεγατών, ενώ θα εξεταστεί η απόκτηση μονοκινητήριων μαχητικών 5ης γενιάς Su-75 από το Ιράν, το οποίο πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον 200 νέα μαχητικά αεροσκάφη για να εκσυγχρονίσει την Αεροπορία του.
Επίσης οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία επεκτείνεται μέρα με τη μέρα. Τον Νοέμβριο, το Ιράν είπε ότι ολοκλήρωσε τις συζητήσεις για την προμήθεια από τη Ρωσία μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28 και εκπαιδευτικών αεροσκαφών Yak-130.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η νέα συνθήκη θα εδραιώσει τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στην Τεχεράνη και θα καλύψει όλο το εύρος των σχέσεών τους.
“Αυτό το έγγραφο όχι μόνο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αλλά έχει καθυστερήσει. Μετά την υπογραφή της παρούσας συνθήκης, το διεθνές πλαίσιο έχει αλλάξει και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βιώνουν μια ανάκαμψη άνευ προηγουμένου”, είπε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη αναμένεται να υπογραφεί στη διάρκεια μιας από τις επόμενες επαφές, όπως την περιέγραψε, ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Scroll to Top