«Κεραυνός» από Ρωσία: Όσοι δεν κάνουν παιδιά θα φορολογηθούν

Ρωσία: Όσοι δεν κάνουν παιδιά θα φορολογηθούν

Σε μια παρέμβαση που θυμίζει πολιτικές της Παλαιάς Τάξης, ένας βουλευτής του κόμματος του Πούτιν προτείνει την επιβολή φόρου για την έλλειψη παιδιών στη Ρωσία, επικαλούμενος την ανάγκη αύξησης του πληθυσμού. Ο Εβγκένι Φιοντόροφ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, υποστηρίζει ότι ο φόρος αυτός θα πρέπει να ενθαρρύνει τη γέννηση παιδιών, και τα έσοδα του θα χρησιμοποιηθούν για προγράμματα πρόνοιας που στηρίζουν οικογένειες με παιδιά. Παρά την ιστορική προέλευση ενός παρόμοιου φόρου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πρόταση αντιμετωπίζει αντιδράσεις, με κριτικές που τονίζουν τη δυσαναλογία του και τον κίνδυνο διάκρισης εις βάρος των ατόμων χωρίς παιδιά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ένας τέτοιος φόρος θα ήταν εφικτός μόνο υπό σοσιαλιστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αύξηση του πληθυσμού στη Ρωσία, ο Εβγκένι Φιοντόροφ, μέλος του κυβερνών κόμματος Ενωμένη Ρωσία, εξέφρασε την άποψή του στο ραδιόφωνο Govorit Moskva. Δηλώνοντας ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η γέννηση παιδιών, Πρέπει να ενθαρρύνουμε την γέννηση παιδιών» πρότεινε την επιβολή φόρου για την έλλειψη παιδιών, με τα φορολογικά έσοδα να διατίθενται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόνοιας που υποστηρίζουν οικογένειες με παιδιά, τόνιζοντας τη λύση αυτή ως τρόπο υποστήριξης των οικογενειών.

«Πρέπει να θεσπίσουμε φόρο για αυτόν τον σκοπό; Αν δεν έχουμε αρκετά χρήματα για τέτοια έργα, θα πρέπει»,  είπε ο βουλευτής που είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού και φορολογίας, υπογραμμίζοντας: «Δεν είναι τιμωρία, αλλά λύση στο πρόβλημα».

Με την πάροδο των ετών, πολιτικοί και εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα ενός παρόμοιου φόρου. Ωστόσο, το προτεινόμενο μέτρο έχει τους αντιπάλους του. Η Nina Ostanina, πρόεδρος της επιτροπής οικογενειακών υποθέσεων της Δούμας, δήλωσε ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο υπό ένα σοσιαλιστικό σύστημα. «Ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία»

Ο φόρος για την έλλειψη τέκνων υιοθετήθηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρχε μέχρι την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο φόρος ίσχυε για άνδρες ηλικίας 20-50 ετών και παντρεμένες γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών.

Η βουλευτής Σβετλάνα Μπεσσαράμπ δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Lenta.ru ότι ο φόρος για την έλλειψη τέκνων θα ισοδυναμούσε με «διάκριση σε βάρος των ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά».  Πρόσθεσε ότι  «θα ήταν πραγματικά μια τιμωρία, ανεξάρτητα από το πώς το ονομάζουμε».

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top