Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι – Μειωμένη έως και 70% η φετινή παραγωγή (Βίντεο)

Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι – Μειωμένη έως και 70% η φετινή παραγωγή (Βίντεο)

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να αποχωρήσουν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το επάγγελμα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγή του μελιού φέτος είναι έως και 70% μειωμένη.

Οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους, ενώ η απαγόρευση από τα δασαρχεία να μπουν οι μελισσοκόμοι στα δάση το καλοκαίρι, είναι λόγοι που οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα 4€, εξαιτίας των ελληνοποιήσεων, όπως λένε οι παραγωγοί.

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να αποχωρήσουν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το επάγγελμα.

Μελισσοκόμοι: «Είμαστε ο κρίκος που αν σπάσει, ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει»

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί υπάρχει κίνδυνος. Πολλοί φεύγουν από το επάγγελμα, δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί με αυτό το κόστος παραγωγής, με τις ελληνοποιήσεις που κρατούν χαμηλές τις τιμές στο δικό μας προϊόν, με το καλοκαίρι που δε μας άφησαν να μπούμε στα δάση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων, Παναγιώτης Μουρίκης.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες που κάνουν οι μελισσοκόμοι για τις ελληνοποιήσεις, ο κ. Μουρίκης τονίζει ότι πρόκειται για μέλι χαμηλής ποιότητας που έρχεται σε κοντέινερ από τρίτες χώρες σε χαμηλές τιμές χαμηλής τιμής, αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και φτάνει στα ράφια ως ελληνικό.

Όπως λέει ο ίδιος, το μέλι που παρουσιάζεται ως ελληνικό έρχεται «από την Κίνα με 1 – 1.5 ευρώ». «Εμείς δεν μπορούμε να κινεζοποιηθούμε, το μέλι μας όμως κινεζοποιείται», σημείωσε, ενώ εξήγησε ότι λόγω των ελληνοποιημένων μελιών οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να πωλούν το δικό τους μέλι στις εταιρείες με 4 ευρώ, τιμή όμως που δεν τους επιτρέπει να είναι βιώσιμοι.

«Ζητάμε να συνεργαστούν οι φορείς, να δουν τα προβλήματα που τα έχουμε αναλύσει και τις λύσεις που έχουμε προτείνει», καταλήγει.

«Η μέλισσα με την εποικονίαση είναι ο κρίκος στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δεν θα υπάρχει φρούτο στο τραπέζι μας», είπε σχετικά με τον κίνδυνο να μειωθούν περαιτέρω οι μελισσοκόμοι στην χώρα μας.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top