Σεισμική δόνηση βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Κρανίδι της Αργολίδας – Αντιληπτός και στην περιοχή της Αττικής

Έγινε αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (16/1) ο οποίος έγινε αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής.

O σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Κρανίδι Αργολίδας

seismos 2024.png

Λεωνίδιο: Ομάδες πυροσβεστών περιπολούν μετά τη σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Δεν έχουν αναφερθεί ζημίες.

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Λεωνίδιο, κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησαν περιπολίες για να εξετάσουν τυχόν ζημιές. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ο σεισμός σημειώθηκε σήμερα στις 7:20 το πρωί, 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου.

Λόγω προληπτικών μέτρων, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, όπως ανέφεραν από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, επιβεβαίωσε ότι ο σεισμός ήταν αισθητός αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας ανακοινώνει το κλείσιμο των σχολείων σήμερα μετά τον σεισμό στο Λεωνίδιο

«Έχουμε ενημέρωση ότι ήταν ο κεντρικός σεισμός τα 4, 8 Ρίχτερ» είπε

Ο δήμαρχος της Νότιας Κυνουρίας παρενέβη για τον πρόσφατο σεισμό 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 7:20 το πρωί βορειοανατολικά του Λεωνιδίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ και σημειώθηκε 101 χιλιόμετρα ΒΔ των Αθηνών, με το επίκεντρο να βρίσκεται 16 χιλιόμετρα ΒΑ του Λεωνιδίου. Παρά τη δόνηση, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας: «Κλειστά τα σχολεία σήμερα»

«Πραγματικά κουνηθήκαμε και τρομάξαμε λίγο. Έγιναν κάποιοι προσεισμοί πριν από τα 4,8 Ρίχτερ, αλλά και μετά και ακόμα συνεχίζει. Σε μια επαφή που έκανε ο γραμματέας της ΚΕΔΕ, κύριος Καφαντάρης με τον κ. Ευθύμιο Λέκκα έχουμε ενημέρωση ότι ήταν ο κεντρικός σεισμός τα 4, 8 Ρίχτερ και πια ότι γίνεται είναι μετασεισμοί. Ελπίζουμε να είναι έτσι», είπε αρχικά ο Εμμανουέλ Δολιανίτης μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη».

«Εμείς σαν Δήμος πήραμε την απόφαση να μην λειτουργήσουν τα σχολεία σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια της Αρκαδίας. Ιδιαίτερα εκεί όπου στεγάζεται το Λύκειο, το ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο υπάρχει ένα κτίριο το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο από προηγούμενο σεισμό, οπότε έχουμε φόβο να μην συμβεί τίποτα», ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής».

Α.Τσελέντης για σεισμό στο Λεωνίδιο

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εκφράζει καθησυχαστικές απόψεις σχετικά με τον πρωινό σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο. Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο καθηγητής σεισμολογίας τονίζει ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και πως η εν λόγω περιοχή δεν έχει βεβαρυμένο ιστορικό σε μεγάλους σεισμούς.

«Επειδή έχει προκληθεί ένας μικρός πανικός στην ευρύτερη περιοχή από δηλώσεις ότι «ήταν επάνω σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα» το οποίο μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς και «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί…» σας αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Η μετασεισμική ακολουθία ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ
2. Η περιοχή δεν έχει βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό με μεγάλους σεισμούς
3. Το «μεγάλο σεισμικό ρήγμα» που ανεφέρθη δεν φαίνεται να είναι πρόσφατα ενεργό.
4. Στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα «μεγάλα ρήγματα» και κάθε φορά που γίνεται ένας μικρός σεισμός κοντά τους δεν σημαίνει ότι είναι προσεισμός ενός μεγάλου σεισμού.
5. Η επιστήμη της Σεισμολογίας βασίζεται σε δεδομένα, μοντέλα, υπολογισμούς και όχι σε εκ του ασφαλούς εικασίες «ναι μεν αλλά ίσως αλλά δεν είναι σίγουρο».
6. Ο Σεισμολόγος εννοείται ότι δεν είναι επαγγελματίας εφησυχαστής αλλά στις όποιες εκτιμήσεις του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβής και να προσμετρά και τον ανεξέλεγκτο πανικό που μπορεί να προκαλέσει με γενικευμένες δηλώσεις κλισέ.

Φυσικά η σεισμική δράση δεν έχει να κάνει με την άφιξη του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες!».

Scroll to Top