ΣΟΚ: Προβλέπεται Φορολογικό Βάρος 64 Δισ. Ευρώ για τους Έλληνες - Πώς Χρηματοδοτούν την... Ανάπτυξη, Πληθωρισμός, ΕΦΚ και ΦΠΑ

ΣΟΚ: Προβλέπεται Φορολογικό Βάρος 64 Δισ. Ευρώ για τους Έλληνες – Πώς Χρηματοδοτούν την… Ανάπτυξη, Πληθωρισμός, ΕΦΚ και ΦΠΑ

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει έσοδα από φόρους ύψους 63 δισ. ευρώ, με κύρια πηγή τον πληθωρισμό. Αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 1,63 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023, που επίσης ήταν υψηλά λόγω των ίδιων συνθηκών. Ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές και, συνεπώς, τα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση επωφελείται από τον πληθωρισμό, παρουσιάζοντας υπερπλεονάσματα από μια οικονομία που δεν παράγει πολλά. Οι πολίτες, αν και πληρώνουν υψηλούς φόρους λόγω του πληθωρισμού, φαίνεται να αντιδρούν ελάχιστα, θεωρώντας τον πληθωρισμό υπεύθυνο για όλα.

Μέρος των έσοδων αναμένεται να επιστραφεί στους φορολογούμενους μέσω επιδομάτων, αλλά οι πολίτες θα έχουν ήδη πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων. Το 38,7% των φοροεσόδων θα προέλθει από τον ΦΠΑ, ενώ οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος θα είναι 21,6 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι φόροι από τα ακίνητα, ειδικά με τον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να φθάσουν τα 2,487 δισ. ευρώ το νέο έτος, με μείωση λόγω έκπτωσης 10% στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

Οι φορολογικές εισπράξεις θα ενισχυθούν από νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και από εσόδη από αποκρατικοποιήσεις, εκτιμώμενα σε 5,77 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα ο χάρτης με τις εισπράξεις από το 2024 έχει ως εξής:

1. Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,4 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 1,161 δις. ευρώ σε σχέση με φέτος.

2. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπονται να φθάσουν στα 7,067 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

3. Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα ύψους 392 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

4. Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 εκατ. ευρώ.

5. Από τους λοιπούς φόρους παραγωγής προβλέπονται έσοδα ύψους 593 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 584 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του 2023, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης πρόβλεψης περί μη απόδοσης ποσού στο Δημόσιο από την ΤτΕ καθώς και της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 106 εκατ. ευρώ.

6. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 3,4% έναντι του 2023.

Ειδικότερα:

* Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,337 δις.. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών καθώς και στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,696 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 295 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).

* Οι επιστροφές φόρων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 6,588 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 89 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

Δαπάνες

Στον αντίποδα ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δαπάνες 74,6 δισ. ευρώ το 2024 από 72,8 δισ. ευρώ το 2023.

Ο νέος προϋπολογισμός για το 2024 χαρακτηρίζεται από τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία, τα οποία αυξήθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί ένδειξη της προτεραιότητας που δίνεται σε τομείς που άμεσα επηρεάζουν την κοινωνία, ενισχύοντας τις υποδομές για την υγεία και την εκπαίδευση.

Παράλληλα, οι τόκοι αποτελούν πηγή ανησυχίας για τον προϋπολογισμό, καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση από τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων εκτιμάται στα 1,8 δισ. ευρώ. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 8,8 δισ. ευρώ το 2024, σε σύγκριση με τα 7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο τρέχον έτος. Αυτή η αύξηση αποτυπώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε θέματα χρέους και οικονομικής διαχείρισης.

Επιπλέον, προβλέπεται η αναχρηματοδότηση ομολόγων ύψους 3,2 δισ. ευρώ το 2024. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της διαχείρισης του χρέους και της εξασφάλισης των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων για τη λειτουργία του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών.

Συνολικά, ο νέος προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις οικονομικές προκλήσεις, ενισχύοντας παράλληλα τους τομείς που θεωρεί προτεραιότητα για την ευημερία των πολιτών.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top