Σοκ στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Ουκρανίας – Τρόμος στο Πεντάγωνο, ανησυχία του Bolton: «Οι Ρώσοι ετοιμάζουν κάτι πρωτοφανές»

Σοκ στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Ουκρανίας – Τρόμος στο Πεντάγωνο, ανησυχία του Bolton: «Οι Ρώσοι ετοιμάζουν κάτι πρωτοφανές»

Η αμερικανική ελίτ βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, καθώς η στρατιωτική κατάρρευση δεν είναι το μόνο προβληματικό θέμα. Η έντονη ανησυχία και αμηχανία στο αμερικανικό κατεστημένο αφορούν τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη σύγκρουση. Η δήλωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Chris Murphy, που υποστηρίζει πως η Ουκρανία θα μπορούσε να επιστρέψει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, επιδεικνύει το βάθος της ανησυχίας.

Η προοπτική μιας ρωσικής νίκης οδηγεί τους αμερικανικούς επιτελείς να αναζητήσουν επείγοντα μέτρα από τις ΗΠΑ για την αποτροπή του τερματισμού των εχθροπραξιών. Οι υπεύθυνοι της αμερικανικής πολιτικής αναφέρονται ανοιχτά στη διακοπή μιας υποτιθέμενης ρωσικής «διπλωματικής επίθεσης», εκφράζοντας ανησυχίες για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Bolton εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της Ουκρανίας, προβλέποντας πιθανή ήττα του Κιέβου.

Τρόμαξε ο Bolton

Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Bolton, η Ρωσία δεν αναμένεται να εξαφανίσει εντελώς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά υποστηρίζει ότι μπορεί να επιδιώξει μια είδους “διπλωματικής επίθεσης” για να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση. Προβλέπει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναγνώριση των κατειλημμένων εδαφών, επικαλούμενη τα “παράνομα προσαρτημένα” έδαφα. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία θα υποστεί απόλυτη ήττα, καθώς οι εδαφικές απώλειες της θα επισφραγίζονταν διπλωματικά, επιλύοντας ουσιαστικά τις διαφωνίες.

Ως “λύση” σε αυτό το πιθανό “πρόβλημα”, ο Bolton προτείνει στις ΗΠΑ να αυξήσουν άμεσα τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία, εφαρμόζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.

«Ασκείστε επειγόντως πίεση στον Biden»

Σε μια έκκληση προς τους Αμερικανούς βουλευτές, ένας πρώην σύμβουλος εκφράζει την ανησυχία του για τη μείωση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και προτρέπει τον πρόεδρο Joe Biden να αναλάβει δράση σε μια “στρατηγική νίκη” εναντίον της Ρωσίας. Εκφράζει λύπη για τη μείωση της βοήθειας προς το Κίεβο και επισημαίνει τον αυξανόμενο ρόλο του Ισραήλ στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ως αιτία της μείωσης. Παρά τις προσπάθειες φιλο-ουκρανών πολιτικών, η Ουάσιγκτον βρίσκεται αδύναμη να διατηρήσει μαζική στρατιωτική υποστήριξη ταυτόχρονα για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Λευκός Οίκος: Δεν μπορούμε να αντέξουμε μία ήττα της Ουκρανίας – Να μην κάνουμε δώρο στον Putin

Στο πλαίσιο έλλειψης συμφωνίας από το Κογκρέσο για επιπλέον οικονομική ενίσχυση προς την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, επισημαίνει ότι τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορούν οικονομικά να αντέξουν την απώλεια στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Υπογραμμίζει την κρισιμότητα της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία και προειδοποιεί ότι η έλλειψη χρηματοδότησης από το Κογκρέσο θα μπορούσε να έχει “καταστροφική” επίδραση στην ικανότητα των συμμάχων των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ουκρανία, αποτελώντας ένα πιθανό δώρο στον Πούτιν.

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε από το Μεξικό ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν ευθύνη για την αποτυχία της Ουκρανίας, εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει το αίτημα χρηματοδότησης 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τη χρηματοδότηση απαραίτητη. Επισήμανε ότι η χρηματοδότηση είναι προϋπόθεση για το ΔΝΤ προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Καλεί το Κογκρέσο να ανταποκριθεί στο αίτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση δημοσιονομική υποστήριξη ως κρίσιμη.

Ρωσία: Θα αποφασίσουμε με δημοψήφισμα την προσάρτηση ολόκληρης της Ουκρανίας

Στο πλαίσιο των ανησυχιών για πιθανή προσάρτηση ολόκληρης της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Yuri Shvytkin, δήλωσε ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνει από τον λαό της Ουκρανίας, όπως συνέβη με την Κριμαία και άλλες ρωσικές περιοχές. Η δήλωση αυτή αποτελεί αντίδραση στα πρόσφατα λόγια του Αμερικανού γερουσιαστή Chris Murphy, ο οποίος προέβλεψε την επιστροφή της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Shvytkin εξέφρασε τη λύπη του για τον τρέχοντα καταποντισμό της Ουκρανίας, επισημαίνοντας την πρωταρχική επιδίωξη της Ρωσίας στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top