Παρασκήνιο: Πώς οι Σπαρτιάτες, αφού κερδίσανε στις εκλογές, βρίσκονται σε κατάρρευση και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τη Βουλή;

Παρασκήνιο: Πώς οι Σπαρτιάτες, αφού κερδίσανε στις εκλογές, βρίσκονται σε κατάρρευση και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τη Βουλή;

Δεν υπάρχει πρόθεση να δοθούν κονδύλια από τα δημόσια ταμεία στο πολιτικό κίνημα των Σπαρτιατών, και δεν πρέπει να γίνει αυτό, ενώ το πιθανότερο είναι να συνέλθει το Εκλογοδικείο αρχές του 2024 για να απομακρύνει το κόμμα Medrano από το κοινοβούλιο και να επαναφέρει την κανονικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το κόμμα των Σπαρτιατών ήταν εντελώς ασυνήθιστες για την Ελλάδα και ακόμα και για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα κόμμα που δημιουργήθηκε μόλις σε δύο εβδομάδες, χωρίς γραφεία, καταστατικό, στελέχη, πολιτικό πρόγραμμα, κομματικό ιστότοπο και φόρμα εγγραφής μελών, κατάφερε να κερδίσει μια πολιτική εκλογική νίκη που δεν είχε προηγούμενο, συγκεντρώνοντας 243.922 ψήφους και καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, μόλις τέσσερις μήνες μετά την εκλογική τους επιτυχία, τα ποσοστά του κόμματος κατέρρευσαν, οι ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν από τον πρόεδρο Βασίλειο Στίγκα, και το κανάλι του κόμματος στο YouTube δεν είχε σχεδόν καθόλου προβολές. Επιπλέον, οι σκανδαλώδεις εξελίξεις που προηγήθηκαν, όπως η διάλυση και η επανένωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, φαίνεται ότι θα έχουν σοβαρές συνέπειες και μπορεί ακόμα να οδηγήσουν στην αποβολή του κόμματος από το Κοινοβούλιο.

Η Ιστορία και οι παρασκήνιο

Με την αφαίρεση της ασυλίας από τους 11 βουλευτές του κόμματος, που είναι προ των πυλών, αυτό σηματοδοτεί πιθανώς το τέλος της πολιτικής πορείας των Σπαρτιατών. Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσουμε μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων που οδήγησαν από την εκλογική νίκη τους τον Ιούνιο στην πολιτική και δημοσκοπική τους κατάρρευση.

Η αφαίρεση της ασυλίας από τον Ηλία Κασιδιάρη και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες ήταν η αρχή. Το κόμμα, που είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στην Ελληνική Βουλή με ποσοστό μεγαλύτερο του 4%, αποκόπηκε από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου μετά από τρία αντισυνταγματικά νομοσχέδια. Ο τελευταίος πρόεδρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, κατηγορώντας για προσπάθεια δωροδοκίας από κυβερνητικούς παράγοντες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, πολλά μικρά πολιτικά κόμματα στο φάσμα της ακροδεξιάς είδαν την ευκαιρία να κερδίσουν την ψήφο χιλιάδων Ελλήνων που έμειναν χωρίς πολιτική εναλλακτική. Επιπλέον, κάποια από αυτά τα κόμματα ήθελαν τη στήριξη του ιδρυτή του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και του κομματικού μηχανισμού του Εθνικού Κόμματος Έλληνες.

Ήδη από την ημέρα μετά τις εκλογές τον Μάιο, πολιτικοί και στελέχη του Εθνικού Κόμματος Έλληνες άρχισαν να μεταβαίνουν σε άλλα ακροδεξιά κόμματα, από το Εθνικό Μέτωπο και το κόμμα Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, μέχρι το κόμμα ΕΑΝ που είχε επαναδραστηριοποιηθεί από τον εισαγγελέα Κανελλόπουλο, το οποίο τελικά δεν συμμετείχε στις εκλογές.

Ο στόχος τους ήταν να κερδίσουν τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και του κομματικού μηχανισμού του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, καθώς αυτό θα έδινε αναμφισβήτητα σημαντικό πλεονέκτημα. Παρά ταύτα, ο λόγος που ο Ηλίας Κασιδιάρης τελικά αποφάσισε να υποστηρίξει το Βασίλειο Στίγκα και το κόμμα των Σπαρτιατών παραμένει άγνωστος.

Η ουσία είναι ότι η στήριξη δόθηκε, και το κόμμα των Σπαρτιατών άρχισε να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις από την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια κατάφερε να κερδίσει την εκλογική νίκη την Κυριακή των εκλογών. Παρά ταύτα, η ανεπάρκεια, η εσωστρέφεια και η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας οδήγησαν σε δημοσκοπική πτώση σε λίγους μήνες, καθώς και σε πιθανή αποβολή του κόμματος από το Κοινοβούλιο.

Από την αρχή, προέκυψαν οι πρώτες αντιφάσεις και εσωτερικές διαμάχες στον κόσμο της πολιτικής.

Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Στίγκας συγκρούστηκε με τους βουλευτές του λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ένα από τα έγγραφα τους που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος περιλαμβάνει έναν κανόνα για την επιβολή νόμιμης παρακράτησης από το 5% έως το 20% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, που διατίθεται για τις ανάγκες και τη λειτουργία του κόμματος. Όταν το εν λόγω έγγραφο έφθασε στα χέρια των βουλευτών των Σπαρτιατών, ζήτησαν να γνωρίσουν τον οικονομικό διευθυντή και την οικονομική επιτροπή του κόμματος, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Αυτό προκάλεσε την έκπληξη, καθώς ανακάλυψαν ότι το κόμμα δεν είχε τέτοια όργανα ή στελέχη για τη διαχείριση των χρημάτων, παρόλο που το καταστατικό τους το προβλέπει. Ο ίδιος ο Βασίλης Στίγκας επιβεβαίωσε αυτή την κατάσταση κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών του εμφανίσεων.

Το θέμα τελικά λύθηκε με τους έντεκα από τους δώδεκα βουλευτές να αρνηθούν να υπογράψουν το εν λόγω έγγραφο, καθώς κανένας δεν ήθελε να συμμορφωθεί με έναν κανόνα που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω της έλλειψης αναγκαίων οργάνων.

Αυτή η έλλειψη οργάνων κατέληξε να δημιουργήσει νέες διαμάχες, ειδικά όταν ανέκυψαν νέα προβλήματα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος στη Βουλή. Ο Βασίλης Στίγκας είχε διαφωνήσει με τη θέση του βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου κατά τη διάρκεια της συζήτησης και μετέφερε την διαμάχη στην ολομέλεια, προκαλώντας ένα τσίρκο στο Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά, εξέφρασε την πρόθεσή του να διαγράψει τον βουλευτή, προκαλώντας την ανάγκη να κληθεί η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος για να εξετάσει την κατάσταση. Ωστόσο, το καταστατικό του κόμματος απαιτούσε την ύπαρξη κομματικών οργάνων, τα οποία δεν υπήρχαν. Αυτό οδήγησε σε νέα διένεξη, καθώς τα μέλη του κόμματος ζήτησαν τη διεξαγωγή ανοιχτού κομματικού συνεδρίου για την εκλογή των κομματικών οργάνων με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Παρά ταύτα, αυτή η πρόταση φάνηκε να προκαλεί άγχος και εκνευρισμό στον Βασίλη Στίγκα, αν και οι λόγοι για αυτήν την αντίδραση παραμένουν άγνωστοι. Τελικά, εννέα από τους δώδεκα βουλευτές αποφάσισαν να εκφράσουν τη γνώμη τους ανοικτά κατά του προέδρου, τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας της γνώμης και της επίλυσης των εσωκομματικών προβλημάτων με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες.

Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται.

Ο προκλητικός πρόεδρος, Βασίλης Στίγκας

Ο Βασίλης Στίγκας, παραβιάζοντας το εσωτερικό καταστατικό του κόμματος, ανακοίνωσε τον εαυτό του ως οικονομικό διευθυντή, προκαλώντας μια ανακαίνιση με τους βουλευτές του. Μετά από μερικές ήρεμες εβδομάδες, πιθανόν λόγω της αναστολής των συνεδριάσεων της Βουλής κατά τον μήνα Αύγουστο, η κατάσταση φάνηκε να ηρεμεί.

Η επιστροφή από τις διακοπές, ωστόσο, σημαδεύτηκε από νέα και πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, τα οποία οδήγησαν σε σοβαρές διαμάχες και σχεδόν στην οριστική κατάρρευση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών.

Τι ακριβώς συνέβη τις τρέχουσες ημέρες παραμένει ασαφές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές εντός της Βουλής και ρεπορτάζ της εποχής, κάποιοι από τους βουλευτές των Σπαρτιατών ενημερώθηκαν ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, το κόμμα των Σπαρτιατών έλαβε κρατική χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ, πόρος που ανακοίνωσε και είχε προσβάλει το καταστατικό, διορίζοντας τον εαυτό του ως οικονομικό διευθυντή και μοναδικό μέλος της πενταμελούς οικονομικής επιτροπής. Αυτή η εξέλιξη ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο.

Οι βουλευτές αντιλήφθηκαν ότι ο πρόεδρος αγνοούσε την εξέλιξη του κόμματός του, το οποίο είχε μετατραπεί σε ένα από τα πέντε μεγάλα κόμματα της χώρας, και ότι ο τρόπος διοίκησης ενός πολιτικού κόμματος διαφέρει ριζικά από τη διαχείριση ενός τυροπιτάδικου (προσθέτοντας ότι ο Στίγκας κατέχει και τέτοια επιχείρηση).

Το συμβούλιο…

Αμέσως συγκλήθηκε συμβούλιο βουλευτών, και όλοι συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα και με επιτακτικότητα ένα μεγάλο, ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο, με τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος και των 250.000 ψηφοφόρων, μέσω του οποίου θα γίνει η επιλογή των μελών των οργάνων και των επιτροπών του κόμματος. Αυτή τη φορά, φαίνεται πως ο Στίγκας αρνήθηκε.

Ήταν πλέον εμφανές πως ο πρόεδρος των Σπαρτιατών ήταν αποφασισμένος να μην αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα και αρνούνταν να μετασχηματίσει το πολιτικό σχήμα που είχε ίδρυσε το 2017 σε ένα κανονικό πολιτικό κόμμα, το οποίο θα λειτουργούσε με διαφάνεια, σεβόμενο τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες. Δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως τρεις από τους βουλευτές που πρωτοστάτησαν στο αίτημα για το ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο ήταν ο Ιωάννης Δημητροκάλης, έμπειρος πολιτικός, ο Χάρης Κατσιβαρδάς, νομικός σύμβουλος, και ο Ιωάννης Κόντης, πρώην τεχνικός διευθυντής σε μεγάλο αθλητικό σωματείο της χώρας.

Οι τρεις αυτοί φάνηκε να γνωρίζουν καλύτερα τη σοβαρότητα της κατάστασης από τους υπόλοιπους, αναλύοντας την κρίσιμη κατάσταση. Ένα κόμμα που ήδη από την πρώτη ημέρα στη Βουλή βρισκόταν υπό τη στόχευση πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και ελεγκτικών αρχών, δεν μπορούσε να εξακολουθεί να λειτουργεί με ανεπαρκώς ενισχυμένα κομματικά όργανα. Αυτό οδήγησε σε σύγκρουση με τους κανόνες της Βουλής, αλλά και το καταστατικό του κόμματος.

Ο Στίγκας δεν μπορούσε πλέον να διατηρήσει τα καθήκοντα του προέδρου, του οικονομικού διευθυντή και του δεοντολογικού υπεύθυνου ταυτόχρονα. Η αντίστασή του να μετατρέψει το κόμμα σε μονοπρόσωπη εταιρεία οδήγησε τον Κατσιβαρδά να τον χαρακτηρίσει ως “μικρό δικτάτορα”. Όσον αφορά τη στελέχωση των κομματικών οργάνων, αυτό έπρεπε να γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του καταστατικού, και όχι με κλειστές πόρτες, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Στίγκας και αρνήθηκαν οι βουλευτές.

Μετά την αρνητική απόφαση του Στίγκα να προχωρήσει σε ένα ανοιχτό συνέδριο, οι βουλευτές αποχώρησαν από την ολομέλεια, και το σκηνικό που αναπτύχθηκε στις οθόνες μας στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 είχε κωμικοτραγικές διαστάσεις. Ο Στίγκας κατηγορήθηκε για μαφιόζικες τακτικές, καθώς επιβλήθηκε καζούρα στο Στίγκα, που είχε μετατραπεί σε αντικείμενο περίγελου από τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων. Ακολούθησαν διαγραφές των βουλευτών που ζήτησαν το ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο, αποχωρήσεις και, τελικά, η επιστροφή όλων εκτός από έναν, με την ελπίδα ότι το κόμμα θα διασωθεί την τελευταία στιγμή και δεν θα διαλυθεί πλήρως μόλις δύο μήνες μετά την είσοδό του στη Βουλή.

Η ερευνητική διαδικασία και η προσεχής αποχώρηση και απόρριψη της πολιτικής οντότητας.

Τελευταία πραγματοποίηση στη σαγηνευτική παράσταση των Σπαρτιατών

Τον υπερβολικό λόγο του Στίγκα στην ολομέλεια της Βουλής, ακολούθησε η κλήση και η διεξοδική κατάθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενέργειες που πυροδότησαν σημαντικά γεγονότα, και το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν στην απόσυρση και την εξόντωση της πολιτικής οντότητας των Σπαρτιατών από την Ελληνική Βουλή. Και οι 11 βουλευτές θα κληθούν πλέον ως ύποπτοι για όσα τους αποδίδει μέσω των δύο καταθέσεών του ο αρχηγός του κόμματος, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγει το δημόσιο συνέδριο και να τους κρατήσει αιχμάλωτους στο καρό του. Μετά από επισκέψεις στην ιστοσελίδα του κόμματος και όσα ανέφερε κατά τις πρόσφατες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο ίδιος, για μια ακόμη φορά, αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τον κρίσιμο χαρακτήρα της κατάστασης. Κατηγορεί την κυβέρνηση για διαδικασίες που ενεργοποιήθηκαν λόγω των δικών του ανόητων πράξεων, προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές, που ο ίδιος προσδίδει βαριές κατηγορίες και τους οδηγεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία, και ονειρεύεται πως, ως ηγέτης, οικονομικός διαχειριστής, υπεύθυνος δεοντολογίας, και μοναδικός χειριστής του κόμματος, θα παραμένει αβλαβής και θα εξακολουθεί να εισπράττει τα εκατομμύρια της κομματικής επιχορήγησης.

stigas nd

Ο πολιτικός Βασίλης Στίγκας από το κόμμα των Νεοδημοκρατών

Υποστηρίζει συνεχώς πως είναι ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας (Νέας Δημοκρατίας), αν και η ιδέα μόνο ενός δημόσιου δημοκρατικού συνεδρίου του προκαλεί φόβο, η δικαστική έρευνα αναμένεται να παραμείνει ανενεργή, και όλα στο εξής θα διεκδικηθούν με ειρηνικό τρόπο. Φυσικά, δεν καταφέρνει να πείσει κανέναν με τις ανούσιες του δηλώσεις. Η εικόνα που πρόσφατα παρουσίασε σε μια βραδινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ενός πολιτικού αρχηγού που προσπαθεί με εύθυμο τρόπο να τους κοροϊδέψει όλους, αλλά στο τέλος ο μόνος που κοροϊδεύει είναι ο ίδιος του ο εαυτός, είναι ενδεικτική. Ανέφερε ανεξάντλητα πως δεν υπήρξε ποτέ μέλος του κόμματος των Ελλήνων, ενώ στο προφίλ του στο Facebook είχε ανακοινώσει ακόμα και την υποψηφιότητά του με το συγκεκριμένο κόμμα μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Επίσης, αρνήθηκε την συμμετοχή του εκπροσώπου τύπου βορείου Ελλάδος ως μέλος του κόμματος των Σπαρτιατών, ενώ έχει δημοσιεύσει ακόμα και προεκλογικές ανακοινώσεις που τον παρουσιάζουν ως υποψήφιο του συγκεκριμένου κόμματος μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Τέλος, παρόλο που κατηγορεί την κυβέρνηση με βαριές κατηγορίες, προσπαθεί να συνεργάζεται με τους βουλευτές που πρόσφατα έστειλε στη δικαιοσύνη. Οι δηλώσεις του όμως δεν πείθουν κανέναν, ούτε τους δημοσιογράφους, ούτε τους τηλεθεατές και ακόμα λιγότερο τα στελέχη της κυβέρνησης, που τον χαρακτηρίζουν ανέντιμο πολιτικό. Συνεπώς, ό,τι και αν φαντάζεται ο Στίγκας, φαίνεται ότι τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη. Κανένα χρήμα από τα κρατικά ταμεία δεν θα διατεθεί στο πολιτικό του κόμμα των Σπαρτιατών, και το πιθανότερο είναι ότι στις αρχές του 2024 το Εκλογοδικείο θα αποφασίσει να αποκλείσει το κόμμα Medrano από το κοινοβούλιο, επαναφέροντας την κανονικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Scroll to Top