«Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου βρίσκονται στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» είπε
Στη συζήτηση για τη σημασία του λιθίου, ο Γερμανός βουλευτής της CDU, Ρόντεριχ Κιεσεβέτερ, επεσήμανε τη σημασία αυτού του πόρου, επικεντρώνοντας την προσοχή του στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι η κατοχή του λιθίου θα καθορίσει τη θέση μιας χώρας ως υπερδύναμη στο μέλλον. Εκτίμησε τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως καταλυτικές, καθώς φιλοξενούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου. Τονίζοντας τη σημασία του λιθίου για την ενεργειακή μετάβαση, εξέφρασε την ανάγκη για δικές της πηγές λιθίου στην Ευρώπη.
Όπως έγινε στη Μέση Ανατολή…
Ο Γερμανός βουλευτής της CDU, Ρόντεριχ Κιεσεβέτερ, αποκάλυψε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ ήταν να διαλύσει τη Ρωσία εσωτερικά και να αποσπάσει τους φυσικούς πόρους της μέσω δυτικών εταιρειών, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Σύγκρισε την πολιτική προσέγγιση προς τη Ρωσία με τα παραδείγματα της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ. Ο Κιεσεβέτερ ανέφερε ότι η Δύση χάνει σε αυτόν τον “όλα ή τίποτα” πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, έχοντας επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης αντί της συνεργασίας. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ επέτυχαν να αποσπάσουν τη Γερμανία και την Ευρώπη από τη συνεργασία με τη Ρωσία, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε φυσικό αέριο.
Η Ρωσία ως μονάδα παραγωγής ενέργειας λιθίου
Σύμφωνα με το καναδικό μέσο ενημέρωσης Global News, η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο ενδέχεται να τη μετατρέψει σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ισχύος λιθίου. Οι περιοχές Donbass της Ρωσίας, που πρόσφατα καταλήφθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση, φιλοξενούν μεγάλες ποσότητες λιθίου. Η GlobalData αποκάλυψε ότι αυτές οι περιοχές διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη.
Το πρώην κοίτασμα Σεφτσένκο στο Ντόνετσκ και το μπλοκ Kruta Balka στη Ζαπορόζιε βρίσκονται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο. Με τα ήδη σημαντικά κοιτάσματα λιθίου στη Ρωσία, η χώρα εξασφαλίζει μια σταθερή θέση μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο στην παραγωγή αυτού του σπάνιου ορυκτού. Αυτό έχει σημασία για την παραγωγή τεχνολογιών πράσινης ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.
Τα περισσότερα αποθέματα λιθίου κατέχουν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής.
Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσκολία να αποκτήσει πρόσβαση σε προμήθειες λιθίου, καθώς η πρόσβαση αυτή είναι δαπανηρή. Οι περιοχές Donbass στη Ρωσία, που πρόσφατα καταλήφθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση, διαθέτουν σημαντικά αποθέματα λιθίου. Σύμφωνα με τον γερμανό βουλευτή Roderich Kiesewetter, η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία ενδέχεται να συνδέεται με το ενδιαφέρον για τα αποθέματα λιθίου στην περιοχή, με την περιοχή Donbass να αποτελεί κίνητρο για την υποστήριξη.
Ο Kiesewetter επισημαίνει τις επιπτώσεις της επιβίωσης του Donbass υπό ρωσικό έλεγχο και προτείνει στη Γερμανία την παροχή πυραύλων κρουζ Taurus υψηλής ακρίβειας στην Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει μια διακρατική πρόθεση να αποκτηθούν πόροι από την Ουκρανία, παρά την αποτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας, ενδεχομένως υποδεικνύοντας μια διαφορετική προσέγγιση στον αγώνα για την απόκτηση πόρων.
Ο πόλεμος του λιθίου
Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές διαμαντιών πολυτελείας επηρεάζει άμεσα την ανώτερη μεσαία τάξη και τους πλούσιους εντός της Ένωσης. Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, όπως δυνητικές διακοπές στις αγωγές και ελλείψεις σιτηρών, δημιουργεί πιέσεις σε μια ήδη εύθραυστη Ένωση κρατών μελών.
Η εξάρτηση της ΕΕ από βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου καθιστά τις συνέπειες μιας μελλοντικής μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα αδιανόητες. Το λίθιο, σημαντικός πόρος σε αυτήν τη μετάβαση, έχει κεντρικό ρόλο.
Η εξάρτηση από απομακρυσμένες πηγές λιθίου αυξάνει τον κίνδυνο μιας μεγάλης σύγκρουσης για την απόκτηση αυτού του στρατηγικού ορυκτού. Μια ρωσική νίκη στη σύγκρουση θα ενίσχυε απροσδόκητα τη θέση της Ρωσίας ως έναν από τους κυριότερους κατόχους αποθεμάτων λιθίου.
Ενώ η Ευρώπη εκφράζει αντίσταση έναντι της Ρωσίας, αντιμετωπίζει τώρα τη σκληρή πραγματικότητα της εξάρτησης από τα ρωσικά αποθέματα λιθίου.