ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ψάχνει έξοδο από την εσωστρέφεια - Συνεδρίαση σήμερα της Πολιτικής Γραμματείας - Το όνομα του νέου πολιτικού σχήματος των "11" ανακοινώνεται τη Δευτέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ψάχνει έξοδο από την εσωστρέφεια – Συνεδρίαση σήμερα της Πολιτικής Γραμματείας – Το όνομα του νέου πολιτικού σχήματος των “11” ανακοινώνεται τη Δευτέρα

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας των “11”, που αποχώρησε και δημιούργησε δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα, επικεντρώνονται πλέον στη Βουλή. Ο Στέφανος Κασσελάκης, επικεφαλής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετονομάστηκε σε πολιτικό κέντρο, συγκαλεί τη σημερινή συνεδρίαση για να αναλύσει τις επόμενες κινήσεις του κόμματος έπειτα από τις αποχωρήσεις στελεχών. Η συνεδρίαση αναμένεται να διαμορφώσει τη στρατηγική της επίσημης αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του νέου κοινοβουλευτικού σκηνικού.

Ο ρόλος του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τα διαδικαστικά θέματα που προέκυψαν μετά την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας και της Εφης Αχτσιόγλου θα εξεταστούν σε συζητήσεις, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες συνεδριάσεις. Στην προετοιμασία της ΚΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου, το μοναδικό θέμα θα είναι η οργάνωση του επερχόμενου συνεδρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, επικεφαλής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που μετονομάστηκε σε Πολιτικό Κέντρο, προσπαθεί να αξιοποιήσει τα όργανα του κόμματος μετά τις αποχωρήσεις, αναζητώντας να στείλει μήνυμα σε όσους αποχώρησαν.

Η μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας σε Πολιτικό Κέντρο αποτελεί απάντηση στους κριτικούς και αποδεικνύει την αναγνώριση της αξίας στελεχών που ασκούν κριτική στον Κασσελάκη.

Η οικονομική αναστροφή σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται προσανατολισμένος στο να αφήσει πίσω το κλίμα εσωτερικών διαμαρτυριών που επικρατούσε στο κόμμα πρόσφατα. Σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Ναυτεμπορική, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα εσωκομματικά θέματα, αποφεύγοντας αιχμές κατά των αποχωρήσαντων στελεχών. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στον προϋπολογισμό, εκφράζοντας τις προοπτικές και τις αλλαγές που ετοιμάζει το κόμμα. Επισήμανε τη σημασία μιας προοδευτικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαπλοκής και της σπατάλης, ενώ επισήμανε την ανάγκη για ένα κοινωνικό κράτος και ένα πλήρως αποδοτικό κράτος. Σχολίασε επίσης το φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως “ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια και άδικο”.

Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των «11» στη Βουλή

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος, γνωρίζουν ότι αυτό ενδέχεται να διαταραχθεί όταν ξεκινήσουν οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή με την ομάδα των «11», που διαμορφώνει τη δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα αποτελέσει δοκιμαστικό πεδίο για τις προθέσεις των δύο πλευρών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία ως αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ η νέα ομάδα επιδιώκει την επιβολή της. Στη συνεδρίαση των «11», ανακοινώθηκε η σύσταση κοινοβουλευτικής ομάδας με εκπροσώπους όπως Α. Χαρίτσης, Ε. Τσακαλώτος, Ν. Ηλιόπουλος, ενώ το όνομα του νέου κόμματος θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Η συνολική πρόταση των «11» για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πορεία για την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν απόφαση για τη διεξαγωγή δημόσιων εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Σε αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση “δύσκολη, αλλά αναγκαία“, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Στ. Κασσελάκη δεν ανταποκρίνεται στις αρχές της Αριστεράς. Ο Α. Χαρίτσης επισήμανε ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει προγραμματικό ρόλο, ενώ οι αποχωρήσαντες αναφέρθηκαν σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top