Η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ, με την ελληνική πλευρά να ενημερώνεται για την απόφαση μέσω τηλεφωνικού κλήσης από τον βρετανό πρεσβευτή στην Ελλάδα. Οι Βρετανοί πρότειναν στον Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Η αγγλική εφημερίδα BBC συνδέει την ακύρωση με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπου παρομοίασε τη διατήρησή τους στο Βρετανικό Μουσείο με την κομμένη στα δύο Μόνα Λίζα. Ο πρωθυπουργός έδειξε μπερδεμένος και ενοχλημένος με την απόφαση, ενώ στο πολιτικό παρασκήνιο αναφέρεται ότι η βρετανική πλευρά εκμεταλλεύτηκε τη συνάντησή του με τον ηγέτη των Εργατικών για να εκφράσει διαφορετική θέση.
Τα θέματα γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα και η πίεση για ρήτρα σχετικά με αυτά στην εμπορική συμφωνία Αθήνας-Λονδίνου επίσης επισημαίνονται, με την βρετανική πλευρά να επιμένει στην νομιμότητα της κατοχής των γλυπτών και να απορρίπτει τυχόν αλλαγές στη νομοθεσία.
Η εφημερίδα Daily Express χαρακτηρίζει το συμβάν ως “έκρηξη μεγάλης σύγκρουσης” και επικεντρώνεται στην απόπειρα του Μητσοτάκη να επηρεάσει τη συνάντηση επικοινωνιακά, περιγράφοντας την ως πραγματική ατζέντα του. Οι επίσημες δηλώσεις από τη βρετανική πλευρά τονίζουν τη σαφή θέση τους και αποκλείουν τυχόν διαπραγματεύσεις σχετικά με τα γλυπτά.
Συνολικά, η κάλυψη των γεγονότων αναδεικνύει τις διαφορετικές απόψεις και τη σύγκρουση μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, ενώ επισημαίνεται η προσπάθεια του Μητσοτάκη να επηρεάσει τον διπλωματικό χορό με επικοινωνιακές κινήσεις.
"If I told you [to] cut the Mona Lisa in half… do you think your viewers would appreciate the beauty of the painting?"
— BBC Politics (@BBCPolitics) November 26, 2023
Greek PM Kyriakos Mitsotakis says returning the Elgin Marbles to Greece is about "reunification" not "ownership"
#BBCLauraK https://t.co/DYK0KHQRgx pic.twitter.com/hOJbK84VcR
Διπλό άδειασμα του Σούνακ σε Μητσοτάκη: Ολόκληρο το χρονικό μέχρι τα γλυπτά του Παρθενώνα
Πρόσφατα, η διπλωματική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε έντονο προβολέα λόγω της ξαφνικής ακύρωσης της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ από τη βρετανική πλευρά. Η απόφαση αυτή, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της παραμονής του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, προκάλεσε έκπληξη και ανησυχία.
Το BBC αναφέρει ότι οι λόγοι της ακύρωσης συνδέονται με τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τη διατήρησή τους στο Βρετανικό Μουσείο ως “κομμένη στα δύο Μόνα Λίζα.” Αυτή η εκτίμηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη βρετανική πλευρά.
Η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε αιτία να προταθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, πρόταση που αυτός αρνήθηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην Ελλάδα ενόψει της αναπάντεχης εξέλιξης.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου για την επαναφορά τους στην πατρίδα τους. Η εν λόγω διπλωματική κρίση αναδεικνύει τις δυσκολίες στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και τον ευαίσθητο χαρακτήρα του ζητήματος της κληρονομιάς.
Η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου εντείνεται, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε απροσδόκητα τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από δηλώσεις του Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καταγγέλλοντας τη διατήρησή τους στο Βρετανικό Μουσείο ως “κομμένη στα δύο Μόνα Λίζα.”
Η Ντάουνινγκ Στριτ, αρχικά, υποστήριξε ότι τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, υπενθυμίζοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης και χαρακτήρισε “πολιτικά απρεπείς” τις ενέργειες του Βρετανού πρωθυπουργού. Τονίζει ότι το θέμα των Γλυπτών είναι σημαντικό και εκφράζει την ελπίδα να συζητηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του. Ελληνικές πηγές χαρακτηρίζουν την ακύρωση ως “φάουλ” και επισημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά σχετίζεται με το Βρετανικό Μουσείο.
Στην υπόθεση παρενέβη και ο Στέφανος Κασσελάκης, εκφράζοντας αντίθεση προς την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού. Επισημαίνει την εθνική σημασία του θέματος και την ανάγκη για σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα της Ελλάδας.