Η αξιωματική αντιπολίτευση αιτείται να διερευνηθεί η δράση όλων των υπουργών Υποδομών από το 2012 έως το 2023 για ενδεχόμενη παράβαση καθηκόντων. Ειδικότερα, στην περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η αντιπολίτευση απαιτεί επίσης την εξέταση για το αδίκημα της απιστίας.
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργεί προκαταρκτική εξέταση σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί “Ποινικής Ευθύνης Υπουργών”. Η επιτροπή θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων του πρώην Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και την προκαταρκτική διερεύνηση των πρώην Υπουργών κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Σπίρτζη.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνουν:
- «Όπως, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», ως ισχύουν, συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων της κακουργηματικής απιστίας κατ’ άρθρο 390 ΠΚ και της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ».
- «Την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τους Υπουργούς της περιόδου 2012 -2014 κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) αναφορικά με τις σκανδαλωδώς ελλιπέστατες μελέτες δημοπράτησης του έργου ανάταξης σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, που οδήγησαν αναγκαστικά στην ελλιπή Σύμβαση 717/2014 και χορήγησαν το δικαίωμα στον Ανάδοχο να μην εκτελεί τη Σύμβαση, λόγω ελλείψεων στο φυσικό αντικείμενο, αλλά και στην αύξηση του ανταλλάγματος κατά 13 εκ ευρώ, αφού έπρεπε να συμπληρωθεί το φυσικό αντικείμενο με νέα Συμπληρωματική Σύμβαση και εν τέλει στην τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Σύμβασης. Οι ενέργειες σύνταξης μελετών με ελλιπές φυσικό αντικείμενο, προσέδωσαν στον Ανάδοχο τη δυνατότητα να αρνηθεί την ολοκλήρωση του έργου και την εκ των πραγμάτων υποχρέωση της ΕΡΓΟΣΕ να οδηγηθεί σε Συμπληρωματική Σύμβαση με αύξηση του οικονομικού ανταλλάγματος κατά 13 εκ. ευρώ, με ισόποση ζημία Ελλ Δημοσίου και Ε.Ε.»
- «Στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης της Συμβάσεως 717/2014 και της απάντησης στον Ελληνικό λαό όλων των πτυχών της Σύμβασης, δίχως να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον Υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής. Ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών καθηκόντων, πολλώ δε μάλλον όταν η Σύμβαση 717/2014 ήταν φύσει ανεκτέλεστη λόγω των σκανδαλωδών ελλείψεων του φυσικού αντικειμένου της Σύμβασης και όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού της κ. Καραμανλή παρέλειψε να ενεργοποιηθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το 2019, ως όφειλε, παρά το ότι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κάλεσε τον Απρίλιο 2019, επί ποινή έκπτωσης, τον Ανάδοχο και ο τελευταίος προσκόμισε όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και παρά το ότι η Συμπληρωματική Σύμβαση είχε εγκριθεί από το ΕλΣυν και ήταν έτοιμη προς υπογραφή».
Στη Βουλή, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε την ευθύνη να μην αφήσουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, καταστηματίζοντας τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που συνδέονται με το περιστατικό. Κάλεσε για διαφάνεια, δεσμεύοντας όλους να μην κρύψουν πληροφορίες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δικαιοσύνης για τους συγγενείς.
Ανακοίνωσε την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε το ΚΚΕ, παρά τις αμφιβολίες. Παράλληλα, ρώτησε τα άλλα κόμματα αν είναι έτοιμα να ψηφίσουν ομόφωνα για τις πολιτικές ευθύνες στο θέμα των Τεμπών, προτείνοντας δύο αιτήματα για προκαταρκτική εξέταση και ποινική δικογραφία.
Ν. Ανδρουλάκης: Αποκλείουμε τη συμμετοχή σε κάλυψη για τα Τέμπη – Διεξαγωγή προανακριτικής για τη διαφάνεια της αλήθειας
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέστησε σαφές ότι η πολιτική του κόμματος δεν θα συμμετάσχει στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Διαμηνύοντας αυτό το μήνυμα από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε τη διαφωνία του με την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι, με την ψήφιση της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επιχειρεί να προστατεύσει τον τέως υπουργό Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή. Επικρίνοντας την κυβέρνηση, τόνισε πως οι προσπάθειες για διαφάνεια και δικαιοσύνη δεν πρέπει να υποκύπτουν σε κομματικά συμφέροντα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί σαφή θέση και απορρίπτει την πιθανότητα εξευτελιστικών αποτελεσμάτων. Επισήμανε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει την εξουσία να ερευνήσει πλήρως τα γεγονότα και επισήμανε τη σημασία του θέματος της σύμβασης 717, αναφέροντας ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα που περιλαμβάνει συγκεκριμένα ονόματα και έχει υποβληθεί στη Βουλή.