Τεχνητή νοημοσύνη: Η Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ προσπαθεί να περιορίσει το AI

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ προσπαθεί να περιορίσει το AI

Στο πλαίσιο της AI Safety Summit, ανακοινώθηκε μια συμφωνία μεταξύ προγραμματιστών και κυβερνήσεων που στοχεύει στην εφαρμογή δοκιμών πριν από την κυκλοφορία νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυνητικών κινδύνων.

Η Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ, ονομασμένη έτσι από το πάρκο Μπλέτσλεϊ στο Μπάκιγχαμσαϊρ, τον τόπο της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), αναγνωρίζει τις παγκόσμιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, επιμένοντας όμως στην ανάγκη ανάπτυξής της με τρόπο που να είναι ανθρωποκεντρικός, αξιόπιστος και υπεύθυνος.

Πρωτοπόροι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης συμφώνησαν να συνεργαστούν με κυβερνήσεις προκειμένου να δοκιμάζουν και αξιολογούν νέα μοντέλα πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας που ενδέχεται να προκύψουν από τη γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Διάφοροι τεχνολογικοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους δυνητικούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, καλώντας σε ελέγχους και κανονισμούς για την ασφάλειά της. Αυτό το ορόσημο αποτελεί ένα βήμα προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να μην εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τις εταιρείες που αναπτύσσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσουν την ασφάλειά τους, και ότι αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο “νονός της τεχνητής νοημοσύνης”, Γιόσουα Μπένζιο, θα συντάξει μια έκθεση με τίτλο “Κατάσταση της Επιστήμης” προκειμένου να προσφέρει μια κοινή κατανόηση των δυνατοτήτων και των κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο την προοπτική του μέλλοντος

Το συνέδριο κορυφής συγκέντρωσε περίπου 100 σημαντικά πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τεχνολογίας, με σκοπό να σχεδιάσουν την πορεία μιας τεχνολογίας που μπορεί δυνητικά να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας εταιρειών, κοινωνιών και οικονομιών. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η προοπτική δημιουργίας ενός ανεξάρτητου οργανισμού που θα παρέχει παγκόσμια εποπτεία.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση, για πρώτη φορά, ένας Κινέζος υφυπουργός, ο Wu Zhaohui, υπόγραψε την “Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ”. Παρόλα αυτά, την Πέμπτη, η Κίνα δεν συμμετείχε στη συμφωνία για τις δοκιμές.

Ο πρωθυπουργός Σούνακ είχε αντιμετωπίσει κριτική από μέλη του κόμματός του για την πρόσκληση της Κίνας στη συνεδρίαση, καθώς πολλές δυτικές κυβερνήσεις είχαν μειώσει την συνεργασία τους με το Πεκίνο στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, ο Σούνακ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να συμπεριλάβουν τους κύριους εμπλεκόμενους.

Επίσης, επεσήμανε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανία στην προσέγγιση της τεχνολογίας με τους τρεις μεγάλους παίκτες, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, εκπρόσωποι των εταιρειών OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, Anthropic, Google DeepMind, Microsoft, Meta και xAI, παρακολούθησαν τις συνεδρίες μαζί με παγκόσμιους ηγέτες όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι πολύπλοκοι αλγόριθμοι δεν μπορούν να υποστούν πλήρη εξέταση, επομένως “πρέπει πάνω απ’ όλα να διασφαλίσουμε ότι οι προγραμματιστές αντιδρούν άμεσα όταν προκύπτουν προβλήματα, είτε προτού κυκλοφορήσουν τα μοντέλα τους στην αγορά είτε μετά.”

Σύμφωνα με πηγές, ο Έλον Μασκ, την Τετάρτη, ανέφερε στους συναδέλφους του ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να βιαστούν να εκδώσουν νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πρέπει να επιτραπεί στις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία να αναφέρουν προβλήματα και να συνεργάζονται με τα νομοθετικά όργανα προκειμένου να διαμορφώσουν νέους νόμους.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top