Το παράδοξο του ΥΠΕΝ: Πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται το κόστος ενέργειας

Το παράδοξο του ΥΠΕΝ: Πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται το κόστος ενέργειας

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος που παρουσίασε ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης προκαλούν έντονες αντιδράσεις, με τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά να αισθάνονται σαν “πρόβατα επί σφαγή”. Τα νέα τιμολόγια είναι αποτέλεσμα του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του υπουργού, που κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο MBA από το Πανεπιστήμιο του Citi του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς.

Οι υπολογισμοί του “πράσινου τιμολογίου” παρουσιάζουν πολυπλοκότητα, με σκοπό αρχικά να επηρεάσουν τους καταναλωτές που δεν επιδιώκουν τον φθηνότερο πάροχο αλλά πληρώνουν απλώς έναν λογαριασμό ρεύματος. Η αντίδραση στον νέο τρόπο χρέωσης είναι έντονη, με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν την αλλαγή ως απειλή στην οικονομική τους ευημερία.

Οι καταναλωτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των νέων τιμολογίων στις οικονομικές τους δυνατότητες, ενώ η προσπάθεια “πρασινοποίησης” του συστήματος χρέωσης φαίνεται να προκαλεί ανησυχία και αντίσταση. Ενώ ο υπουργός επιχειρεί να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα ως προς το περιβάλλον, οι πολίτες αναζητούν λύσεις που θα μην επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά τους βάρη.

Η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει το κόστος ενέργειας

Το νέο σενάριο στην αγορά ενέργειας περιλαμβάνει την “εξυπηρέτηση” του υπουργού και έναν πολύπλοκο τρόπο υπολογισμού που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας ρεύματος (KWh). Αυτή η αλλαγή προκαλεί ανησυχία καθώς δεν συνάδει με την κατεύθυνση της διεθνούς αγοράς, όπου η τιμή του TTF μειώνεται από τις 13 Οκτωβρίου και παραμένει χαμηλότερη από τα 53 ευρώ ανά MWh.

Η τιμή του TTF της χθεσινής ημέρας ήταν στα 42 ευρώ ανά MWh, και παρόλο που το συμβόλαιο έχει χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον προηγούμενο Οκτώβριο, η χονδρεμπορική τιμή αυξήθηκε στα 120,95 ευρώ ανά MWh, αυξημένη κατά 2%, εφαρμόζοντας αυτή την αλλαγή την 1η Δεκεμβρίου.

Συνεπώς, ο Δεκέμβριος ξεκινά με σχετικά υψηλή τιμή, προειδοποιώντας για πιθανή αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες, παρά τη μικρή μείωση στο συμβόλαιο TTF.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής

Σήμερα, οι 15 προμηθευτές ανακοίνωσαν το μοντέλο τιμολόγησης και τις παραμέτρους του νέου “πράσινου” τιμολογίου, ενώ η τελική τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα (KWh) θα γίνει γνωστή στους καταναλωτές στην 1η Ιανουαρίου 2024. Ο νέος μηχανισμός παρουσιάζει πολυπλοκότητα και περιορισμούς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του “πράσινου” τιμολογίου. Οι πάροχοι αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο, καθώς η παραχώρηση χαμηλής τιμής εκτίθεται στον κίνδυνο της καθυστέρησης των πληρωμών από τους καταναλωτές και του κινδύνου να χάσουν πελάτες που θα αναζητήσουν άλλους παρόχους.

Η ανακοίνωση των λεπτομερειών αυτού του νέου συστήματος αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της διαδικασίας και του τρόπου υπολογισμού, ενώ οι παραγωγοί επισημαίνουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στην προσπάθειά τους να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές χωρίς να υποστούν σημαντικές ζημίες.

Οι αναφερόμενοι περιορισμοί, επομένως, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τους παρόχους ενέργειας, ενώ η αναμενόμενη άνοδος του “πράσινου” τιμολογίου ανησυχεί τους καταναλωτές για την επιπλέον επιβάρυνση στις ενεργειακές τους δαπάνες.

Τα μεσάνυχτα οι ανακοινώσεις των παρόχων

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πάροχοι ενέργειας υποχρεούνται να ανακοινώσουν σήμερα τη μεθοδολογία του νέου “πράσινου” τιμολογίου. Ωστόσο, υπήρχε αντίσταση από τους παρόχους να δημοσιοποιήσουν την “φόρμουλα” της τιμολόγησης, φοβούμενοι ότι οι ανταγωνιστές θα αποκρυπτογραφήσουν την τελική τιμή. Μετά από διευκρινίσεις από την ΡΑΑΕΥ, καθορίστηκε ως χρονικό όριο για τη δημοσίευση των φορμουλών τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι παρόχοι ενέργειας, λοιπόν, θα ακολουθήσουν την τακτική που ακολούθησαν τους προηγούμενους μήνες, με τη ΔΕΗ να δίνει το πρώτο σημάδι για τη νέα αγορά ενέργειας και την καθοριστική τιμή του “πράσινου” τιμολογίου. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να δώσει τον τόνο για τη συνολική δυναμική της αγοράς και να επηρεάσει τις αποφάσεις των καταναλωτών.

Τα λάθη κι η αστοχία του ΥΠΕΝ

Η φόρμουλα για τον υπολογισμό της τιμής του “πράσινου” τιμολογίου επιβάλλει τη συμπερίληψη της τιμής του προηγούμενου μήνα “Μ-1” στον υπολογισμό. Αυτή η προσθήκη συνεισφέρει στην άνοδο της τιμής, ειδικά όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το ΥΠΕΝ αποφεύγει τη μέση χονδρεμπορική τιμή, η οποία, τουλάχιστον για τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, ήταν στα 135,36 ευρώ, προτιμώντας αντίθετα την τιμή “Μ-1”.

Στον υπολογισμό της μέσης τιμής εκκαθάρισης για το Νοέμβριο, προβλέπεται ότι θα κινηθεί κοντά στα 120 ευρώ ανά MWh. Η απόφαση του ΥΠΕΝ να επιβάλει τη δική του φόρμουλα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μέσης τιμής σε σχέση με την αξία της αγοράς.

Το επιπλέον ρίσκο που αναλαμβάνει ο πάροχος, με τον τρόπο που ορίζεται η τιμή, μεταφράζεται σε υψηλότερη τιμή για το “πράσινο” τιμολόγιο. Η επιλογή του ΥΠΕΝ να μην αφήσει ελεύθερη την αγορά ίσως θα επέτρεπε καλύτερα αποτελέσματα στην τιμή του πράσινου τιμολογίου, ανάλογα με τις συνθήκες.

Η φόρμουλα τιμολόγησης απαιτεί μεταπτυχιακό

Το άρθρο 3 καθορίζει τον Ορισμό του Μηχανισμού Διακύμανσης σχετικά με τη ρύθμιση των τιμολογίων ενέργειας. Ο Μηχανισμός αυτός έχει συγκεκριμένες παραμέτρους που καθορίζουν τη χρέωση προμήθειας. Ο μήνας κατανάλωσης (Μ) και ο προηγούμενος μήνας (Μ-1) λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό. Επίσης, ένας παράγοντας προσαύξησης (α) επιλέγεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή.

Η ΤΕΑ Μ-1, που είναι ο μέσος όρος των ημερήσιων τιμών εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας του προηγούμενου μήνα, είναι σημαντική για τον υπολογισμό. Ο συντελεστής β (β) προκύπτει από τον συνδυασμό σταθερού παράγοντα (α) και διαφοράς των τιμών εκκαθάρισης αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) και του προ-προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2).

Επιπλέον, ορίζονται τα όρια της περιοχής ασφαλείας (Lu και Ll), εντός των οποίων δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης. Ο πάροχος καθορίζει αυτά τα όρια, και ο μηχανισμός ενεργοποιείται όταν η ΤΕΑΜ-1 βρίσκεται εκτός αυτών των ορίων. Τα όρια Lu και Ll είναι επίσης επιλεγμένα ελεύθερα από τον Προμηθευτή.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top