Το υπουργείο Οικονομίας αναιρεί την διάταξη για μείωση φόρου έως 3.200€ ετησίως για την ανακαίνιση ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομίας αναιρεί την διάταξη για μείωση φόρου έως 3.200€ ετησίως για την ανακαίνιση ακινήτων

Λόγω των υψηλών δαπανών στον τομέα της δημοσιονομίας

Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την απόσυρση αυτής της διάταξης, επικαλούμενο το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που θα συνεπαγόταν η εφαρμογή της. Η διάταξη αυτή είχε σκοπό να παράσχει κίνητρα για την ανακαίνιση ακινήτων και την ενίσχυση του κτηματικού τομέα.

Η απόφαση του υπουργείου προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις στο πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που η απόσυρση της διάταξης μπορεί να έχει στην αγορά ακινήτων και στον κλάδο της οικοδομής.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είχε ως στόχο την ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης μέσω της προώθησης των εργασιών ανακαίνισης και βελτίωσης ακινήτων. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του φορολογικού κόστους αποδείχθηκε ως καίρια προτεραιότητα για το υπουργείο.

Παρά την απόσυρση αυτής της διάταξης, παραμένει ανοικτή η συζήτηση γύρω από τα οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για την ενίσχυση του κτηματικού τομέα και την προώθηση εργασιών ανακαίνισης στη χώρα.

Στο πλαίσιο της νομοθετικής προσπάθειας για την ενίσχυση της οικονομίας, ανακοινώθηκε ότι η διάταξη που θα συμπεριληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο θα αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση της υφιστάμενης. Η σημερινή έκπτωση φορολογίας ανέρχεται στα 1.600 ευρώ ετησίως για τέσσερα έτη, με συνολικό όριο 6.400 ευρώ για την τετραετία, καθώς το μπόνους αντιστοιχεί σε 40% των δαπανών για υπηρεσίες, με μέγιστο όριο δαπανών στα 16.000 ευρώ.

Η προτεινόμενη βελτιωμένη διάταξη θα αποτελεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της ανακαίνισης ακινήτων και της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα. Οι αλλαγές αναμένεται να διαμορφώσουν ένα πιο ελκυστικό φορολογικό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να προβούν σε ανακαινίσεις.

Η σημερινή οικονομική συγκυρία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων που θα προάγουν την ανάπτυξη και θα ωθήσουν τους πολίτες να επενδύουν στην ανακαίνιση των κατοικιών τους.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να εγκριθούν στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής διαδικασίας και να τεθούν σε ισχύ, παρέχοντας έτσι ένα ενισχυμένο κίνητρο για τη βελτίωση του κτηματικού τομέα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top