Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετατροπή σε τζαμί του ναού-μουσείου Μονή της Χώρας που βρίσκεται στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μετατροπή σε τζαμί του ναού-μουσείου Μονή της Χώρας που βρίσκεται στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ έγραψε ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ισλαμική προσευχή.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2020, καθώς τότε ο ναός-μουσείο είχε περάσει στα χέρια της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και για την Αγιά Σοφιά. Η απόφαση Ερντογάν είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν ενώ την καταδίκη της είχε εκφράσει και η UNESCO! Σύμφωνα με το δημοσιεύμα της Γενί Σαφάκ στη Μονή της χώρας έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά χαλιά που χρησιμοποιούνται στα τζαμιά.

Η Μονή της Χώρας χτίστηκε τον 6ο αιώνα (το 534 μ.Χ.), και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.
Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.
Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη.

Scroll to Top