Τουρκία: Το χιλιάρμενο ξεκινάει σήμερα από την Τουρκία για να φθάσει στη Γάζα μέσω ελληνικών υδάτων

Τουρκία: Το χιλιάρμενο ξεκινάει σήμερα από την Τουρκία για να φθάσει στη Γάζα μέσω ελληνικών υδάτων

Τουρκία: Διεθνής νηοπομπή αποτελούμενη από 1.000 πλοία ξεκινάει αύριο από την Τουρκία για να φθάσει στη #Γάζα με στόχο, όπως λέει ο διοργανωτής της πρωτοβουλίας, να «απενεργοποιηθεί η γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το #Ισραήλ για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η νηοπομπή θα ξεκινήσει αύριο από την #Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) με κατεύθυνση τη Γάζα με ενδιάμεση στάση στην #Κύπρο.
Ως διοργανωτής εμφανίζεται ο Volkan Okçu, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

Προσφάτως ο Okçu κατήγγειλε στο Χ ότι έχει «στοχοποιηθεί» από το Ισραήλ, έπειτα από σχετικό με την πρωτοβουλία της νηοπομπής δημοσίευμα στους Times of Israel. Δηλώνει δε «μη αρχηγός» της πρωτοβουλίας, για την οποία υπογραμμίζει επίσης ότι έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα -δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη ΜΚΟ και ευρεία διεθνή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων και «αντι-σιωνιστών Εβραίων».

Μιλώντας στην εφημερίδα Türkiye, ο Okçu δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία, με τους Ισπανούς στη δεύτερη θέση.
«Οι Ρώσοι έρχονται με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη. 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί».

IMG 3354
free palestine

Ενδοιασμοί για το νέο Mavi Marmara: 1000 σκάφη εκκινούν από την Τουρκία προς τη Γάζα – Στόχος προς το Ισραήλ

Σκάφη με προορισμό να μεταφέρουν 4.500 ανθρώπους από 40 διαφορετικές χώρες, προσπαθώντας να υπερκεράσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα.

Περίπου 1.000 σκάφη σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν στο λιμάνι Bodrum της Τουρκίας προτού ξεκινήσουν προς τη Γάζα, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να επηρεάσουν το θαλάσσιο εμπόριο προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο ένας από τους διοργανωτές, Volkan Okçu, δήλωσε σε συνέντευξη στον ιστότοπο Haber7 ότι περίπου 4.500 άνθρωποι από 40 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αντισιωνιστών Εβραίων, θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία. Αυτή η κίνηση αποτελεί αντίδραση στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, που προκάλεσε χιλιάδες αμάχους νεκρούς.

Ο στόχος τους είναι να απενεργοποιήσουν τη θαλάσσια γραμμή εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μια εβδομάδα και 10 ημέρες, όπως δήλωσε ο τούρκος ακτιβιστής.

Μεταξύ των 1.000 πλοίων, υπάρχουν 313 σκάφη με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες. Ο Okçu εξήγησε ότι ο στολίσκος θα ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη 23/11, με πρώτο προορισμό την Κύπρο πριν από τη συνέχεια προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες φαίνεται ότι θα έχουν μαζί τους τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

Ανησυχία για νέο Mavi Marmara

Η προσεχής επιχείρηση με τα περίπου 1.000 σκάφη που σχεδιάζουν να αποπλεύσουν από το λιμάνι Bodrum της Τουρκίας, εμφανίζει ομοιότητες με την προσπάθεια του “Στόλου Ελευθερίας της Γάζα” τον Μάιο του 2010, ο οποίος περιελάμβανε το πλοίο Mavi Marmara. Κατά την προσπάθεια αυτή, επιχείρησαν να παραβιάσουν τον ισραηλινό θαλάσσιο αποκλεισμό στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, αλλά ανακόπηκαν από το Ισραηλινό Ναυτικό.

Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, οι Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν στο Mavi Marmara, μεταφέροντας πάνω από 600 επιβάτες. Αντιμετωπίζοντας έντονη αντίσταση, οι Ισραηλινοί ανοίγουν πυρ, προκαλώντας τον θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών και τραυματισμό δέκα Ισραηλινών στρατιωτών.

Μετά το περιστατικό με το Mavi Marmara, υπήρξαν άλλες προσπάθειες που, ωστόσο, καταστάθηκαν ανεπιτυχείς λόγω ισραηλινών στρατιωτικών και διπλωματικών κινήσεων.

Ο τούρκος ακτιβιστής σχολιάζει ότι το ισραηλινό καθεστώς φαίνεται να μην έχει πλέον πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara. Τα σκάφη φέρουν σημαίες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και άλλων, με τους συμμετέχοντες από Ευρώπη και ΗΠΑ να δεσμεύονται οικονομικά για να συμμετάσχουν.

mavi marmara

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010: Συμμετέχοντες Κρατούν Σημαίες και Διαμαρτύρονται καθώς το Mavi Marmara Κινείται προς τη Λωρίδα της Γάζας

Ο ακτιβιστής Volkan Okçu

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top