Β. Όρμπαν ανακοινώνει: Η Ουγγαρία προτίθεται να υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Σουηδία προτού εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Β. Όρμπαν ανακοινώνει: Η Ουγγαρία προτίθεται να υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Σουηδία προτού εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Τη Δευτέρα αναμένεται η ψηφοφορία στην ουγγρική Βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία για την αμυντική βιομηχανία μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σουηδίας.

Αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει τον τελικό πυλώνα για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τη Βουδαπέστη.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Σουηδό ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον, σε συνέντευξη σε κρατικό ραδιοσταθμό, δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα είναι η τελευταία ενέργεια που απαιτείται για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τους ουγγρικούς βουλευτές.

«Θα λύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και θα υπογράψουμε μια συμφωνία για την αμυντική βιομηχανία, μια σοβαρή συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Ουγγαρίας, και θα καθορίσουμε επίσης μερικούς στόχους για στρατιωτική συνεργασία», δήλωσε ο Όρμπαν, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ψηφοφορία στην ουγγρική Βουλή τη Δευτέρα θα αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την άμυνα της ανατολικής Ευρώπης, μετά την ένταξη της Φινλανδίας τον προηγούμενο Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητήσει με τον Όρμπαν μια συνεργασία σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη Gripen που κατασκευάζονται στη Σουηδία. Η Ουγγαρία χρησιμοποιεί 14 από αυτά τα αεροσκάφη μέσω μιας συμφωνίας leasing που λήγει το 2026. Οι δύο χώρες συζητούν για παράταση και επέκταση αυτής της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, στενός σύμμαχος της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε την έκκλησή του για την παύση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειές της ως αποτυχημένες. Τόνισε ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα υποστηρίξει τη θέση αυτή του ΝΑΤΟ.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top