Αλεξανδρούπολη: 273 στρέμματα δασικής έκτασης θα επηρεαστούν από την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής!

Αλεξανδρούπολη: 273 στρέμματα δασικής έκτασης θα επηρεαστούν από την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής!

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για να πάρει σάρκα και οστά η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, με την εμπορική της λειτουργία να τοποθετείται στα τέλη του 2025. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να γίνει η πιο αποδοτική της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%.
Όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, από την κατασκευή και λειτουργία του έργου αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 273 στρέμματα δασικής έκτασης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με την εταιρεία να υποχρεούται να καταβάλλει αντάλλαγμα χρήσης ύψους περί 105 χιλ. ευρώ πριν την εγκατάσταση επί της έκτασης.
Στις 11 Ιανουαρίου, η εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.» έλαβε θετική απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε προς το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης για την έκδοση πράξης πληροφοριακού χαρακτήρα σχετικά με τη δυνατότητα επέμβασής της σε δημόσιο δάσος για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Γραμμή μεταφοράς 400kV από το νέο ΚΥΤ ΒΙΠΕ Άβαντα μέχρι το ΚΥΤ Νέας Σάντας».

Επιπλέον στις 13 Νοεμβρίου 2023, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδότησε θετικά υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στο έργο «Νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός Έβρου, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, καυσίμου φυσικού αερίου ισχύος 840 MW, περίφραξη και κοπή δένδρων» σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, χορηγήθηκε εξαίρεση από την υποχρέωση τοποθέτησης συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήματα, σύμφωνα με το αρθ. 17 παρ. 3 του Ν. 4936/2022, για λόγους μορφολογικούς και αισθητικούς εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των κατασκευών τόσο των κτιρίων όσο και των εγκαταστάσεων.
Να σημειωθεί ότι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι η ΔΕΗ Α.Ε. με ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με ποσοστό 20%.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top