Αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση στο νότιο μέτωπο: Ανακατέλαβαν την περιοχή δυτικά του Ραμποτίνο στην Ζαπορίζια

Αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση στο νότιο μέτωπο: Ανακατέλαβαν την περιοχή δυτικά του Ραμποτίνο στην Ζαπορίζια

Η νέα μορφή του πολέμου: Ομάδες χειριστών drones κατέστρεψαν την ουκρανική άμυνα

Μετά από σχεδόν 9 μήνες μαχών από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης στις 4 Ιουνίου, ακόμα και η μικρή έκταση που κατάφεραν να καταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια της Ζαπορίζια στο χωριό Ραμποτίνο που έγινε τόπος μαρτυρίου και θανάτου για τους μαχητές Ουκρανών -κυρίως- και Ρώσων, η περιοχή επέστρεψε στην κατοχή των τελευταίων.

Μετά από μία συνδυασμένη επιχείρηση του ρωσικού πυροβολικού και ομάδων μάχης οπλισμένων με επιθετικά drones, μία ίλη ρωσικών αρμάτων Τ-72Β3 αιφνιδίασε την ουκρανική άμυνα και κατάφερε να την διασπάσει μέσα από ένα «μονοπάτι» το οποίο δεν είχε ναρκοθετηθεί και την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν οι Ουκρανοί.

Είναι η πρώτη μεγάλη έκταση που ανακαταλαμβάνουν στην περιοχή μετά την σταθεροποίηση της μετώπου το περασμένο φθινόπωρο.

Oι Ρώσοι από το τέλος της περασμένης χρονιάς, πάντως, είχαν αρχίσει να πιέζουν τους Ουκρανούς στην περιοχή.

Τώρα πλέον απειλούν να κυκλώσουν με κίνηση από δυτικά προς τα ανατολικά το σύνολο των ουκρανικών δυνάμεων, που έτσι ή αλλιώς έχουν αφήσει κατεστραμμένα στα πεδία των μαχών του Ραμποτίνο, πάνω από 2.000 άρματα και οχήματα μάχης… 

Ταυτόχρονα η ρωσική προέλαση δείχνει ότι πλέον απομακρύνεται ο κίνδυνος να απειληθεί η Κριμαία και συνεπώς να υπάρξει πιθανότητα χρήσης πυρηνικών από την πλευρά της Μόσχας.

Οι Ρώσοι διέσπασαν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και περικυκλώνουν το Βούλενταρ

Η πόλη αποτελεί στρατηγικό στόχο των Ρώσων – Ενώνει την Ζαπορίζια με το Ντόνμπας

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσπασαν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας ανατολικά του Βούλενταρ με αποτέλεσμα η πόλη φρούριο να έχει σχεδόν περικυκλωθεί και να κινδυνεύει να διακοπεί εντελώς ο ανεφοδιασμός της.

Η ρωσική προέλαση ήταν αιφνιδιαστική και ταχύτατη και διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι ο Ουκρανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ολεσάνρ Σίρσκι, απέσυρε δυνάμεις από το συγκεκριμένο μέτωπο για να τις αποστείλει στην Αβντίιβκα, η οποία μετατρέπεται σε δεύτερο Μπάκχμουτ για τους Ουκρανούς.

Στο Βούλενταρ οι Ρώσοι προωθήθηκαν νότια της Νοβομιχαϊλίβκα διασπώντας με ευκολία τις ουκρανικές γραμμές οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού (πέραν και της ελλείψεως πυρομαχικών).

Συνολικά οι Ρώσοι κατέλαβαν μία έκταση τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο στρατηγικός τους στόχος είναι να αποκοπεί το Βούλενταρ από τις οδούς ανεφοδιασμού από την Ζαπορίζια ή από το Τσάσιβ Γιαρ (αν και το τελευταίο αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα επιβίωσης).

Η τοποθεσία του Βούλενταρ είναι στρατηγικής σημασίας.

Η κατάληψη του θα αποκόψει την Ζαπορίζια από το Ντόνμπας.

Το ουκρανικό μέτωπο θα πάψει οριστικά να είναι ενιαίο.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top