Ακυρώθηκε πριν την εφαρμογή της η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ακυρώθηκε πριν την εφαρμογή της η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πίσω από τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης κρύβεται προσεκτικά η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο, αναλύοντας την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας μέχρι στιγμής.

Οι καταγγελίες που παρουσιάζονται αναλυτικά αποκαλύπτουν ότι το μέτρο που επιβλήθηκε με τον νόμο 4808/2021 – με δήλωση για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας – έχει ήδη εμφανίσει αδυναμίες πριν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, κ. Άννας Στρατινάκη, υπάρχει πιθανότητα νέας παράτασης για τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα:

 • Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωματοπωλείων κ.λπ. δεν χτυπούν ψηφιακή κάρτα εργασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε tablet με τη σχετική εφαρμογή δεν τους παρέχουν οι εργοδότες.
 • Εταιρίες super markets, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες), με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν συνδεδεμένη με το σύστημα «Εργάνη» κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
 • Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
 • Εταιρίες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.
 • Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.
 • Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζομένους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα τους στις 9 π.μ., παρότι βρίσκονται στη θέση τους νωρίτερα και εξυπηρετούν πελάτες.
 • Σε ωρομίσθιους εργαζομένους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.
 • Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
 • Σε οδηγούς ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
 • Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζομένους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας.
 • Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία για εργαζομένους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να μη χτυπήσουν κάρτα.

Οι υπερωρίες δεν καταγράφονται άμεσα σε πραγματικό χρόνο.

Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μην καταχωρούν τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη της εκτέλεσής τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπερωρίες δεν καταγράφονται άμεσα σε πραγματικό χρόνο. Ο εργαζόμενος καταγράφει την παρουσία του μετά το πέρας της προγραμματισμένης βάρδιας του στο σύστημα “Εργάνη” και στη συνέχεια παραμένει στην εργασία χωρίς να καταχωρούνται κάπου οι υπερωρίες του.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top