Σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία του Μεταναστευτικού - Αναλυτικά τα περιεχόμενα και η θέση του Σαμαρά

Σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία του Μεταναστευτικού – Αναλυτικά τα περιεχόμενα και η θέση του Σαμαρά

Σήμερα, στις 14:00, προγραμματίζεται η ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία που αφορά τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Η πρόταση έχει προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες στη Νέα Δημοκρατία μετά τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά. Παρά τις εσωτερικές αντιξοότητες, οι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει υπέρ της τροπολογίας, ενώ αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα ζωηρό κομματικό και κοινοβουλευτικό επεισόδιο.

Κομματική πειθαρχία, πλην Αντώνη Σαμαρά

κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο τον πρώην πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων, επανέλαβε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας.

«Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία, αλλά σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης» και κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να τη διαβάσουν είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».

«Ναι» λόγω κομματικής πειθαρχίας

«Κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Θάνος Πλεύρης την τροπολογία. «Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν υπήρχε θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα την καταψήφιζε.

Η κομματική πειθαρχία οδηγεί και τον Κώστα Καραγκούνη να υπερψηφίσει, παρά τις ενστάσεις του. «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με έκνομους, παράνομους μετανάστες. Δεν είναι όλοι κακούργοι ή εγκληματίες, αλλά δυστυχώς μέσα στους κόλπους υπάρχουν και εγκληματίες», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζοντας τις ενστάσεις του.

Αντίθετος με την τροπολογία, αλλά πιστός στην κομματική γραμμή και ο Στράτος Σιμόπουλος. «Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Πώς προσπαθούμε να το λύσουμε; Νομιμοποιώντας μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα;», δήλωσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης να στείλει λάθος μηνύματα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στηρίζουν το νομοσχέδιο. Η τροπολογία έχει την υποστήριξη από πολλά κόμματα και μπορεί να συγκεντρώσει ακόμα και 263 θετικές ψήφους.

Εκτός από τη ΝΔ, υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας την υποστηρίζει αρχικά.

Τι αναφέρει η τροπολογία για τους μετανάστες

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα.

Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top