Απάντηση Έλληνα γενικού προξένου σε Γεραπετρίτη: - Συνάδει με τη σύγχρονη Ελλάδα

Απάντηση Έλληνα γενικού προξένου σε Γεραπετρίτη: – Συνάδει με τη σύγχρονη Ελλάδα

Στη συνέντευξή του στον Cosmos FM της Νέας Υόρκης, ο Ντίνος Κωνσταντίνου υπερασπίζεται ενεργά το έργο της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη να αφαιρέσει το έργο από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη. Ο Κωνσταντίνου αναφέρεται σε αγκυλώσεις του παρελθόντος και υπερασπίζεται την καλλιτεχνική αξία του έργου.

Ο γενικός πρόξενος αντιδρά στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών και προσφέρει μια πληρωμένη απάντηση, δηλώνοντας την υπεράσπιση της εικαστικής δημιουργίας της Γεωργίας Λαλέ. Αναφέρεται σε πιθανές πιέσεις και επισημαίνει τη σημασία του έργου, το οποίο είναι σχεδιασμένο να προκαλέσει συζητήσεις για θέματα όπως η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες.

Η αντιπαράθεση γύρω από το έργο της Γεωργίας Λαλέ παραμένει εντατική, με τον γενικό πρόξενο να εκφράζει τη στήριξή του προς την καλλιτέχνιδα και την ελευθερία της έκφρασης, ενώ παράλληλα επικρίνει τις πιέσεις που οδήγησαν στην αποστράτευση του έργου από το προξενείο.

Ο Ντίνος Κωνσταντίνου, υπερασπίστηκε το έργο της Γεωργίας Λαλέ, μιλώντας στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM και επισημαίνοντας προς τον υπουργό Εξωτερικών αλλά και προς κάθε κατεύθυνση ότι:

«Η τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος.  Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνις και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας».

Ο Έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη υπογράμμισε ότι το έργο της Γεωργίας Λαλέ, συνάδει με την σύγχρονη Ελλάδα που έχει κοινωνικές ευαισθησίες που προχωράει μπροστά και δεν μένει πίσω στις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ο Έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη επεσήμανε στη συνέντευξή του στο ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να μην λαμβάνει προσωπικές διαστάσεις.

«Η μόνη σημαία που κυματίζει στο Γενικό Προξενείο είναι η γαλανόλευκη.  Δεν υπάρχει καμία άλλη σημαία, είναι το πιο ιερό σύμβολο που έχουμε εμείς ως Έλληνες. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο που αφορά σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα όπως είναι αυτό της γυναικοκτονίας και της κοινωνικής βίας», είπε ο γενικός πρόξενος, μεταφέροντας στη συνέχεια την θέση της καλλιτέχνιδος για το σχετικό έργο, με την οποία σημείωσε ότι συμφωνεί και ο ίδιος.

Ο Ντίνος Κωνσταντίνου έκανε παράλληλα γνωστό ότι τα ξημερώματα της Κυριακής (17/12) έγινε απόπειρα εμπρησμού στον εξωτερικό χώρο του Γενικού Προξενείου, με τις κάμερες να έχουν καταγράψει έναν άγνωστο άνδρα να περιλούζει τον περιβάλλοντα χώρο με βενζίνη και να βάζει φωτιά.

Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, από την απόπειρα εμπρησμού προέκυψαν μόνο κάποιες εξωτερικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο με τις αστυνομικές αρχές να εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες για τον εντοπισμό κρίσιμων στοιχείων.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top