Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ένα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ένα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Σήμερα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής και συζητείται αυτήν την ώρα το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων.

Νωρίτερα σήμερα, ενώπιον του Κοινοβουλίου κατατέθηκαν τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και ένα επίσης αίτημα για τη ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στον αντίποδα των τριών ενστάσεων η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει στην σχετική έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»: Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη Συνταγματική Αρχή της Ελευθερίας και τη Συνταγματική Αρχή της Ισότητας.

Η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο που έχει εγείρει ένταση και διαφωνίες, τόσο μεταξύ των κομμάτων αλλά και στο εσωτερικό αυτών θα διαρκέσει δύο ημέρες. Αυτό αποφάνθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως προς το χρόνο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού και στελέχους της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αύριο, Πέμπτη.

Αύριο αναμένεται και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής, «ναι», επί της αρχής δήλωσαν οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Κατά του νομοσχεδίου, με διαφορετική οπτική και επιχειρηματολογία, δήλωσαν το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση, η Νίκη.

Ενστάσεις Αντισυνταγματικότητας:

Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα που διαφώνησαν με το νομοσχέδιο κατά την επεξεργασία στις Επιτροπές της Βουλής και συγκεκριμένα οι «Σπαρτιάτες», η «Ελληνική Λύση» και η «Νίκη» σήμερα κατέθεσαν ισάριθμες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου, όπως έγινε γνωστό από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης από τον Προεδρεύοντα Γιώργο Γεωργαντά. Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας θα συζητηθούν μέσα στο επόμενο δίωρο.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας:

Ωστόσο, στην Ολομέλεια της Βουλής εκτός από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, κατατέθηκε και αίτημα 21 βουλευτών (από Σπαρτιάτες και Νίκη, καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή κ.Φλώρου) για διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Το νομοσχέδιο για να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων αλλά αυτή να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top