Σχεδιασμένη επίθεση εναντίον του Trump - Μετά το Colorado, και το Maine τον εξαιρεί από τις εκλογές λόγω ανταρσίας

Σχεδιασμένη επίθεση εναντίον του Trump – Μετά το Colorado, και το Maine τον εξαιρεί από τις εκλογές λόγω ανταρσίας

Η προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump ανακοίνωσε την άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση του Κολοράντο, και τώρα το ίδιο σενάριο αναπτύσσεται και στη Μέιν. Ένα οργανωμένο σχέδιο για τον αποκλεισμό του Trump από τις προεδρικές εκλογές του 2024 φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη, καθώς η Πολιτεία του Maine αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το όνομά του στα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων για την επιλογή υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2024. Αυτή αποτελεί τη δεύτερη Πολιτεία που λαμβάνει ανάλογη απόφαση, μετά το Κολοράντο, και αυτό έρχεται μια εβδομάδα μετά από αντίστοιχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Colorado. Η Δημοκρατική υπουργός Εσωτερικών του Maine, Shenna Bellows, εξήγησε ότι, σύμφωνα με την 14η τροπολογία του Συντάγματος, ο Trump δεν θεωρείται κατάλληλος να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου λόγω της συμμετοχής του σε ανταρσία.

Στη Δικαιοσύνη ο Trump

Η απόφαση του Maine να μην συμπεριλάβει το όνομα του Donald Trump στα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρική επιλογή του 2024 ανακοινώθηκε να θα αμφισβητηθεί στη Δικαιοσύνη από τον ίδιο τον Trump. Η προεκλογική εκστρατεία του Trump χαρακτήρισε την απόφαση ως “αποτρόπαια” και ανακοίνωσε την υποβολή ένστασης. Ο ίδιος ο Trump καταδίκασε την υπεύθυνη για την απόφαση, Shenna Bellows, ως “αξιωματούχο της ριζοσπαστικής αριστεράς” και “θερμή υποστηρίκτρια του Biden.”

Απόπειρα κλοπής

Η εκστρατεία του Trump δηλώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά πιθανή προσπάθεια κλοπής των εκλογών και απαγορευτικής του δικαιώματος ψήφου για κάθε Αμερικανό ψηφοφόρο. Οι δικηγόροι του Trump αμφισβητούν την κατηγορία ότι ο πρώην πρόεδρος συμμετείχε σε εξέγερση, υποστηρίζοντας ότι η ομιλία του κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο προστατεύεται από το δικαίωμα του στην ελευθερία του λόγου. Παρά τις αμφισβητήσεις, ο Trump θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την ανάληψη του ρόλου του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει ξανά τον Joe Biden.

Η απόφαση

Η απόφαση της Bellows να αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump από τις επικείμενες εκλογές στο Maine προκάλεσε πολιτικό παραλήρημα, καθώς εκπρόσωποι μιας ομάδας πρώην βουλευτών, περιλαμβανομένων των Kimberley Rosen, Thomas Saviello και Ethan Strimling, υποστήριξαν ότι ο Trump πρέπει να αποκλειστεί βάσει διάταξης του Συντάγματος των ΗΠΑ που απαγορεύει σε όσους έλαβαν μέρος σε εξέγερση να κατέχουν αξιώματα. Η Bellows χαρακτηρίστηκε ως υποστηρίκτρια της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Οι Rosen και Saviello, πρώην Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, και ο Strimling, Δημοκρατικός, επικρότησαν την απόφαση. Παρόλο που ισχύει μόνο για τις προκριματικές εκλογές στο Maine του Μαρτίου, ενδέχεται να επηρεάσει την εκλογική πορεία του Trump στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο

Η απόφαση της Bellows να αποκλείσει τον Donald Trump από τις προεδρικές εκλογές στο Maine πιθανότατα θα εντείνει την πίεση προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την επιλεξιμότητα του Trump σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τη συνταγματική διάταξη της Ενότητας 3 της 14ης Τροποποίησης. Ο Trump αντιμετωπίζει κατηγορίες τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Georgia, για τον ρόλο του στην προσπάθεια ανατροπής των εκλογών του 2020. Ωστόσο, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εξέγερση σχετιζόμενη με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Η απόφαση του Κολοράντο

Πριν περίπου μια εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Colorado αποφάσισε να αποκλείσει τον Donald Trump από την προκριματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων του 2024, αναφερόμενο στον ρόλο του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και επικαλούμενο την 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη τροπολογία περιορίζει την επιλεξιμότητα ατόμων που έχουν συμμετάσχει σε εξέγερση, απαγορεύοντάς τους να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Η απόφαση καθιστά τον Trump τον πρώτο υποψήφιο στην ιστορία των ΗΠΑ που κρίθηκε μη επιλέξιμος για την προεδρία. Ο Trump έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Colorado.

Το εξετάζει και η California – Απέρριψαν Michigan, Minessota

Η αντικυβερνήτης της California, Eleni Kounalakis, έχει απευθύνει αίτηση στην υπουργό Εσωτερικών, Shirley Weber, να διερευνήσει “κάθε νόμιμη επιλογή” για τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου Donald Trump από τις προκριματικές εκλογές του 2024 στην πολιτεία. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Colorado στην υπόθεση Anderson v. Griswold. Η Kounalakis δηλώνει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για παρόμοια απόφαση στην California. Παράλληλα, πολιτείες όπως το Michigan και η Minnesota έχουν απορρίψει παρόμοιες προσφυγές που ζητούν τον αποκλεισμό του Trump από τις προκριματικές εκλογές.

Αντιδράσεις

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Colorado να αποκλείσει τον Donald Trump από τις εκλογές του 2024 στην πολιτεία, βάσει παραβίασης της ρήτρας εξέγερσης της 14ης Τροπολογίας, προκάλεσε οργή αμερικανικών νομικών. Ρεπουμπλικανοί και κορυφαίοι νομικοί κατηγόρησαν την απόφαση, αναφέροντας ακόμη και για δικαστικό “πραξικόπημα”. Αν και ο Trump δεν έχει καταδικαστεί επίσημα για εξέγερση ή οτιδήποτε άλλο που αναφέρεται στην 14η Τροποποίηση, η απόφαση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Colorado, παρά το γεγονός ότι είναι εξ ολοκλήρου Δημοκρατικό, ψήφισε με 4-3 υπέρ της απόφασης, αναβάλλοντας την έναρξη ισχύος της μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Αυτό παρέχει χρόνο στην ομάδα του Trump να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο της πολιτείας. Η εκστρατεία του Trump ανακοίνωσε άμεσα ότι σχεδιάζει να καταθέσει έφεση στο Εφετείο.

Παράνοια…

Ο εκπρόσωπος του Donald Trump, Steven Cheung, κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για “κατάσταση παράνοιας”, υποστηρίζοντας ότι αυτοί έχουν χάσει την πίστη τους στην προεδρία του Biden και προσπαθούν να εξαλείψουν τον Trump από το ψηφοδέλτιο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Colorado έχει ανοίξει τον δρόμο για παρόμοιες νομικές ενέργειες σε άλλες πολιτείες, όπου η επιρροή του Trump στο ψηφοδέλτιο είναι υπό αμφισβήτηση. Η βαρύτητα της απόφασης δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί πλήρως, καθώς παρόμοιες νομικές διαδικασίες εξελίσσονται σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Pennsylvania, όπου οι Δημοκρατικοί κατέχουν τα ανώτατα δικαστήρια. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς η διαμάχη γύρω από τη θέση του Trump στις εκλογές συνεχίζεται, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανές νομικές αναταραχές στο εγγύς μέλλον.

Εχθροί της Δημοκρατίας

Ο Chris Landau, πρώην νομικός υπάλληλος των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστή Clarence Thomas και του αείμνηστου Antonin Scalia, κήρυξε την απόφαση του Colorado αναμενόμενη από την αριστερά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια δεύτερη προεδρία Trump.
«Ελπίζω ότι οι αντιδράσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψιν γιατί αυτή είναι μια από τις πιο αντιδημοκρατικές αποφάσεις που έχουμε δει στην αμερικανική ιστορία – ότι τέσσερις μη εκλεγμένοι δικαστές σε ένα πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο ανέλαβαν να αποκλείσουν κάποιον που διαφορετικά πληροί όλα τα προσόντα του Συντάγματος», δήλωσε ο Landau στο Fox News.
Ο Landau δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα «ρίξει μια ματιά» στην υπόθεση του Κολοράντο και θα την ανατρέψει.
«Είναι τρομακτικό για εμένα ως Αμερικανό το γεγονός ότι εφαρμόζεται τέτοιου είδους νόμος, ότι τα δικαστήρια είναι τόσο αλαζονικά που νομίζουν ότι είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν ποιος μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο εμποδίζοντας τη δημοκρατία να λειτουργήσει», είπε.
Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε νομικός είναι ελεύθερος να αντιπαθεί τον Trump, αλλά ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να καταλήγουν σε αποφάσεις ορόσημα αυτού του μεγέθους.
“Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες για να βγάλουν τον Trump από το ψηφοδέλτιο;
Αφήστε τον κόσμο να ψηφίσει”, είπε.
Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου George Washington, Jonathan Turley κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, αποκαλώντας την απόφαση “εκπληκτικά αντιδημοκρατική”, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο έλαβε την ευρύτερη δυνατή, νομικά μιλώντας, ερμηνεία του νόμου και του Συντάγματος για να λάβει την απόφαση.
Ο Ingraham συμφώνησε, προτείνοντας ότι οι αριστεροί νομικοί αντιμετωπίζουν τακτικά το Σύνταγμα όχι ως στατικό έγγραφο αλλά ως πολιτικό «ανόητο κείμενο».
Ο Turley είπε ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν μια αποτρόπαια μέρα και ότι όσοι διέπραξαν εγκλήματα πρέπει να διωχθούν.
Ωστόσο, υποστήριξε ο Turley, η 6η Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα γεγονός με τη χρησιμότητα του αποκλεισμού ενός προεδρικού υποψηφίου και της δημιουργίας μιας νομικής «ολισθηρής κατωφέρειας» για κάθε άλλη πολιτεία όπου εκκρεμούν υποθέσεις ή θα κινηθούν.
“Αυτή είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε πραγματικά τη δημοκρατία: Πρέπει να επιτρέψουμε στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν.
Πρέπει να ακούσουμε την απόφασή τους. Και το δικαστήριο εδώ απλά είπε, “Δεν πρόκειται να το πάρετε αυτό στο Κολοράντο”…”, είπε.

Τι ήταν η 14η τροποποίηση

Η 14η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, που εγκρίθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, είχε ως κύριο στόχο την παροχή ίσων δικαιωμάτων και ιθαγένειας στους απελευθερωμένους σκλάβους και στους έγχρωμους. Ωστόσο, περιείχε επίσης μια σημαντική ρήτρα γνωστή ως “ρήτρα εξέγερσης” ή “ρήτρα αποκλεισμού“. Σύμφωνα με αυτήν, οποιοσδήποτε είχε ορκιστεί να υποστηρίξει το Σύνταγμα και εμπλακεί σε εξέγερση ή εξέγερση κατά του ίδιου, ή βοήθησε και ενίσχυσε τους εχθρούς του, απαγορευόταν να κατέχει ομοσπονδιακή ή κρατική θέση. Αρχικά, η ρήτρα αυτή είχε σκοπό να εφαρμοστεί σε πρώην αξιωματικούς του Συνομοσπονδιακού Στρατού και υποστηρικτές της αποσχιστικής κυβέρνησης του Richmond.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top