Πολιτικό Πραξικόπημα στις ΗΠΑ: Tο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα είναι αυτό που θα αποφασίσει για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία σε δέκα μήνες

Πολιτικό Πραξικόπημα στις ΗΠΑ: Tο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα είναι αυτό που θα αποφασίσει για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία σε δέκα μήνες

Μετά την απόφαση της Πολιτείας του Κολοράντο στα τέλη του περασμένου μήνα που απαγόρευσε ο πρώην πρόεδρος να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια των Ρεπουμπλικάνων όταν θα διεξαχθεί εκεί τον Μάρτιο η εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου τους το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί έχουν καθαρή πλειοψηφία (6-3), ανήγγειλε πως θα την εξετάσει την 8η Φεβρουαρίου.

Μέχρι να αποφασίσει το κορυφαίο δικαστήριο της χώρς τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να συμπεριλάβουν το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ τόσο στο Κολοράντο, όσο και στο Μέιν, έτερη πολιτεία όπου οι αρχές έλαβαν παρόμοια απόφαση.
Ο Ν.Τραμπ, αδιαφιλονίκητο φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να αποφανθεί για το ζήτημα.
Τη 19η Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο και κατόπιν, την 28η Δεκεμβρίου, η υπουργός Εσωτερικών του Μέιν αποφάσισαν να απαγορεύσουν στον Ντόναλντ Τραμπ να είναι υποψήφιος στην εσωκομματική ψηφοφορία του GOP.
Και οι δύο Πολιτείες όλως τυχαίως θεωρούνται προπύργια των Δημοκρατικών οι οποίοι «χρεώνονται» το πρωτοφανές αυτό πολιτικό πραξικόπημα. Υποτίθεται πως κρίθηκε ακατάλληλος για το κορυφαίο αξίωμα διότι όπως λένε είχε εμπλοκή στα γεγονότα του Καπιτωλίου την 6η Ιανουαρίου 2021, και επικαλούνται γι’ αυτό το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Η 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος υιοθετήθηκε το 1868· στο στόχαστρο την εποχή βρίσκονταν οι οπαδοί της Συνομοσπονδίας, οι Νότιοι που ηττήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της απόσχισης (1861-1865), ώστε να αποκλείονται από κάθε δημόσιο αξίωμα όσοι, ενώ είχαν ορκιστεί να υπερασπίζονται το Σύνταγμα, διέπραξαν «ανταρσία» ή «στάση».
Φυσικά εκείνη η εποχή δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή.
Αν η απόφαση που έλαβε η δικαιοσύνη στο Κολοράντο εφαρμοστεί, «θα σημάνει την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το δικαστικό σύστημα εμποδίζει τους ψηφοφόρους να καταθέσουν την ψήφο τους υπέρ βασικού υποψηφίου μεγάλου κόμματος για την προεδρία» όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του Ν.Τραμπ.
Όπως λένε, μόνο αρμόδιο για να πάρει αποφάσεις για το ζήτημα είναι το Κογκρέσο.
Οι δικηγόροι του Ν.Τραμπ επιχειρηματολόγησαν ακόμη πως το άρθρο 3 της 14ης τροπολογίας δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωσή του, αφού ήταν ακόμη πρόεδρος την 6η Ιανουαρίου 2021, καθώς και ότι τα γεγονότα εκείνης της ημέρας δεν ήταν «εξέγερση» και «επ’ ουδενί συμμετείχε σε εξέγερση».

Σημειώνεται ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είχε καταγγείλει νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top