Ερντογάν στη Θράκη: Νέοι ηγέτες σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, Λαβράνος, επικοινωνία με το Μπάκιγχαμ και η γραβάτα του Καρόλου

Ερντογάν στη Θράκη: Νέοι ηγέτες σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, Λαβράνος, επικοινωνία με το Μπάκιγχαμ και η γραβάτα του Καρόλου

Διπλή επίσκεψη Γεραπετρίτη στο Μαξίμου

Την προηγούμενη Πέμπτη, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό την ηγεσία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάζοντας σημαντικά θέματα που αφορούν το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης είναι ευρέως γνωστά, ενώ μια αξιοσημείωτη επίσκεψη διαπραγματεύτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γεραπετρίτης παρέμεινε για πολλές ώρες στο πρωθυπουργικό γραφείο, υποδηλώνοντας τη σημασία της συνάντησης. Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή υποδεικνύουν ότι η συνάντηση αφορούσε θέματα υψηλής πολιτικής, ενδεχομένως σχετικά με τη Μεγάλη Βρετανία και την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, παρά την συνήθη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στη νομοθετική διαδικασία.

Παρά το ρόλο του ως υπουργού Εξωτερικών, ο Γεραπετρίτης συνεχίζει να συνεισφέρει στην παραγωγή νομοθετικού έργου, υπογραμμίζοντας τη συνεχή συνεργασία του με την κυβέρνηση. Ενώ τα συγκεκριμένα θέματα της συνάντησης παραμένουν ασαφή, η επιμονή του Γεραπετρίτη να παραμένει στο Μαξίμου αντικατοπτρίζει την σοβαρότητα της συζήτησης και τη σημαντικότητα της ημερήσιας διάταξης.

Το σενάριο της παρουσίας Ερντογάν στη Θράκη

Η συνύπαρξη στην Οξφόρδη με Όσμπορν

Στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων και της επικείμενης επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα, η είδηση που περιλαμβάνεται στη στήλη μας αφορά τη συνάντηση του υπουργού Γεραπετρίτη με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Η συνάντηση αυτή έχει προκαλέσει σχολιασμό, με την είδηση να αναφέρει πιθανές συνέπειες και εξελίξεις στη διπλωματική σκηνή με τον Ερντογάν.

Επίσης ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τον υπουργό Γεραπετρίτη. Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει ότι ο Γεραπετρίτης σπούδασε στην Οξφόρδη και είναι συμφοιτητής με τον σημερινό διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Αυτή η “σύμπτωση” έχει τη δική της σημασία, αναδεικνύοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις που μπορεί να διαμορφωθούν και να επηρεάσουν τα διεθνή γεγονότα.

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις, καθώς η επιρροή των ατομικών σχέσεων στη διαμόρφωση σημαντικών γεγονότων γίνεται θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Αναδεικνύεται έτσι η πολυπλοκότητα των διπλωματικών σχέσεων και ο ρόλος προσωπικών γνωριμιών σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, η συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Γεραπετρίτη στην επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα έχει εξαντληθεί. Παρόλα αυτά, εστιάζει σε πτυχές της προσωπικής ζωής του υπουργού, δίνοντας μια πιο ανθρώπινη διάσταση στον διπλωμάτη που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Λαβράνος και η γραβάτα του Καρόλου

Η είδηση που αφορά τις σχέσεις του μεγαλοεπιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου με το βρετανικό παλάτι αναδεικνύει μια σπάνια σύνδεση μεταξύ ενός Έλληνα επιχειρηματία και της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Λαβράνος, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, φημίζεται για τη στενή του σχέση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, και έχει έρθει στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των επικρίσεων που δέχεται λόγω της προσφοράς του προς το Έθνος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Λαβράνος είχε απευθείας επαφή με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ ακόμη και ο μύθος ήθελε τον Λαβράνο να έχει προσφέρει μια Motorola συσκευή στη βασίλισσα για τηλεφωνική επικοινωνία σε κρίσιμες στιγμές. Η είδηση αυτή αναδεικνύει τη σπάνια σχέση μεταξύ ενός επιχειρηματία και της υψηλότερης βρετανικής αριστοκρατίας.

Παρά τη θετική αυτή σχέση, ο Λαβράνος έχει κατακλυστεί από επικρίσεις και ελέγχους από μέρος αχάριστων ανθρώπων, που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την προσφορά του στο Έθνος. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ωστόσο, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και να επικοινωνεί ευθέως με το βρετανικό παλάτι, καταδεικνύοντας την επιρροή του και στη διεθνή σκηνή.

Ο Λαβράνος, αντιμέτωπος με τις αντιξοότητες, ζήτησε από τον βρετανικό βασιλιά να φορέσει μια γραβάτα με την ελληνική σημαία, ένα αίτημα που έγινε δεκτό χωρίς δισταγμό. Η είδηση αυτή αποτελεί μια πιο ανθρώπινη πτυχή του Λαβράνου, που παραμένει προσηλωμένος στη στήριξη της πατρίδας του.

Ο Κυρίζογλου για ΚΕΔΕ, ο Τζιτζικώστας για ΕΝΠΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρίζει τους Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο των Αμπελοκήπων – Μενεμένης, και Αποστόλη Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, για την προεδρία των συνδικαλιστικών οργάνων σε δήμους και περιφέρειες αντίστοιχα. Αυτή η επιλογή δηλώνει τη σαφή κομματική γραμμή που ακολουθείται, αποκλείοντας οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις. Υπό τους παρόντες πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα, προβλέπεται όχι μόνο να επικρατήσουν οι δύο εκλεγμένοι σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, αλλά να σημειώσουν υψηλά ποσοστά εκλογικής υποστήριξης.

Η εντυπωσιακή αυτή επιλογή του προέδρου Κυριάκου αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο, καθώς επιλέγονται αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι από τη Βορειοελλαδική περιοχή με έντονη δέσμευση στις κληρονομιές του καραμανλικού κόμματος. Η επιλογή αυτή υπογραμμίζει τον πολιτικό προσανατολισμό και την πεποίθηση του πρωθυπουργού σε σχέση με τις τοπικές αυτοδιοικητικές δομές.

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς

Από τη σκηνή της αυτοδιοίκησης φέρνω στο φως ενδιαφέρουσες εξελίξεις που προέκυψαν από το συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρεία OTS στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή μου, πολλοί υπουργοί και αυξημένος αριθμός αυτοδιοικητικών παρευρέθηκαν στο συνέδριο, αλλά ξεχώρισε η ενεργός παρουσία του νέου περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά. Ο τελευταίος αναδείχθηκε ουσιαστικά ως “κυψέλη με μέλισσες” για τους αυτοδιοικητικούς του κόμματος, κάτι που ήταν λογικό, λαμβάνοντας υπόψη την μακρά θητεία του ως δήμαρχος στον Βύρωνα.

Η παρουσία του Χαρδαλιά στο συνέδριο έδωσε στους “γαλάζιους” αυτοδιοικητικούς έναν πολύτιμο σημείο αναφοράς. Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένου ότι ο νέος περιφερειάρχης Αττικής διαθέτει εκτενή εμπειρία και στενές σχέσεις στον αυτοδιοικητικό χώρο. Η πολυεπίπεδη σύνδεσή του με τους αυτοδιοικητικούς τον καθιστά πηγή επιρροής και στήριξης για τον κόμμα, γεγονός που αναμφίβολα τον καθιστά σημαντικό παράγοντα στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Αυτή η συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού προκαλεί ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας τον Χαρδαλιά ως πολιτικό με βαθιά ρίζα στον τοπικό αυτοδιοικητικό χώρο.

Υποψηφιότητα Κοτανίδου για Ευρωβουλή

Ο πρόεδρος Μητσοτάκης εμφανίζεται να διαμορφώνει μια ενδιαφέρουσα στρατηγική για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, και προσθέτει στη λίστα των υποψηφίων την καλή επιστήμονα και γιατρό, Αναστασία Κοτανίδου. Η προσθήκη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίζεται σε προσωπική και εκτιμητική άποψη του ίδιου του πρωθυπουργού για την επιστήμονα, καθιστώντας πιθανή τη συμμετοχή της στο “γαλάζιο” ευρωψηφοδέλτιο. Η Κοτανίδου, εξειδικευμένη στον τομέα της ιατρικής, μπορεί να αποτελέσει μία από τις ανανεωτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση της ευρωλίστας του κόμματος.

Εν προκειμένω, η πιθανή συμμετοχή της Κοτανίδου στο ευρωψηφοδέλτιο δεν θα ήταν έκπληξη, εφόσον ενσωματώνεται σε μια στρατηγική ενίσχυσης της ομάδας υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός εκφράζει την πρόθεσή του να αναβαθμίσει την ευρωλίστα σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύοντας πιθανές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και τις επερχόμενες εκλογές.

Το μενού του μητροπολίτη

Αν και εφόσον αποφασίσω (τώρα που είναι της μόδας) να κάνω δεύτερο γάμο, από χθες μου έφυγε ένα μεγάλο άγχος. Και το άγχος δεν αφορά τα τετριμμένα με το πώς θα το πω στη νυν, ποιος θα είναι ο κουμπάρος ή τα της επιλογής της εκκλησίας. Αυτά είναι τα εύκολα. Τα δύσκολα έχουν να κάνουν (και εκεί έχουμε τους πρώτους καβγάδες) με τους στολισμούς, τα νυφικά και στο τέλος με το τι θα φάνε όσοι προσκληθούν. Βλέποντας το μενού που προσφέρθηκε στους προσκεκλημένους που κλήθηκαν στο γεύμα μετά την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, δεν κάνω καμία δεύτερη σκέψη στην περίπτωση του δεύτερου γάμου. Θα πάρω την οποία λεγάμενη και θα πάμε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, θα ζητήσω μια τιμή-πακέτο. Εκκλησία και μενού. Αν επρόκειτο περί κηδείας, θα μου λέγατε: βρήκες παπά να θάψεις πέντε-έξι. Έλα όμως που εδώ μιλάμε για γάμο και είναι δύσκολο να πεις στον μητροπολίτη να σε παντρέψει (ταυτόχρονα) με πάνω από μία. Πάντως, επανερχόμενος στο μενού, πρέπει να σας πω ότι θα ζήλευε μέχρι και ο φίλος μου ο Δήμος ο Στασινόπουλος, που εσχάτως άνοιξε ένα φοβερό ιταλικό, το Lolita’s, στο Ψυχικό. Ωστόσο, θα ήταν άκομψο να κάνω το γαμήλιο γεύμα σε ιταλικό, προσφέροντας στους συμπεθέρους μακαρόνια με τυρί.

Εισροές 6-10 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα

Η Ελλάδα κατακτά πρόσβαση σε δεξαμενή τρισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch την περασμένη Παρασκευή. Με δύο αναβαθμίσεις στην επενδυτική κατηγορία από επίσημους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους δείκτες που ακολουθούν οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές από τον Ιανουάριο του 2024. Αυτή η αναβάθμιση σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από το περιθώριο των οικονομιών junk, όπου βρισκόταν για 13 χρόνια, με εκτιμώμενες άμεσες εισροές 6-10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές.

Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες προσελκύει τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές, επιφέροντας αυξημένες επενδύσεις. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έχουν ήδη υψηλότερες τιμές από τα ισπανικά, ενώ διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα ιταλικά. Η αναβάθμιση αυτή συνιστά σημαντικό οικονομικό οφέλος και αποτελεί ένα βήμα προς την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Προσήλωση στην προσέλκυση επενδύσεων

Το έτος 2023 ολοκληρώνεται με μια εθνική επιτυχία, στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα, οι επόμενες προκλήσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τον προσδιορισμό υψηλών στόχων. Για τον τομέα των επενδύσεων, ο στόχος είναι να επιτευχθεί ρυθμός αύξησης 15,1% το 2024, με σκοπό τη μείωση του επενδυτικού κενού με την Ευρωζώνη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση της προσέλκυσης επενδύσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική, και ο πρωθυπουργός προβάλλει τα δελεαστικά επενδυτικά κίνητρα της χώρας. Η δέσμευση σε αυτή την πορεία φάνηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, με την επόμενη επίσκεψη να προγραμματίζεται για τη Νέα Υόρκη στις 24 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η κυβέρνηση τίθεται αντιμέτωπη με προβλέψεις άλλων οικονομικών φορέων που προβλέπουν επιβράδυνση το 2024. Παρά τις προκλήσεις, η κυβέρνηση διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 2,9% το 2024, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για οικονομική ανάκαμψη, ενώ η ανάπτυξη για το τρέχον έτος ενδέχεται να υπερβεί τον προβλεπόμενο στόχο.

Η επόμενη μεγάλη ιδιωτικοποίηση

Η αναμονή για την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, σε συνδυασμό με τον ενεργό ρόλο του χρηματιστηρίου τον περασμένο Νοέμβριο, οδήγησε σε μηνιαίες αποδόσεις περίπου 7% στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Από τις αρχές του 2023, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών καταγράφει κορυφαίες αποδόσεις παγκοσμίως, με άνοδο 38%. Η θετική ατμόσφαιρα αναμένεται να διατηρηθεί, προς όφελος της επερχόμενης μεγάλης ιδιωτικοποίησης του Αερολιμένα Αθηνών τον Φεβρουάριο.

Μετά την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch, προβλέπονται αναβαθμίσεις και για τις ελληνικές τράπεζες. Αναμένεται κερδοφορία και για το 2024-2025, παρά τον πιθανό αντίκτυπο από τα υψηλά επιτόκια. Ο ανταγωνισμός στα δάνεια είναι εντονός και αναμένεται να επεκταθεί στις καταθέσεις. Οι τράπεζες επιδιώκουν εναλλακτικές πηγές εσόδων και κερδών, ενώ προβλέπονται περαιτέρω συνεργασίες το επόμενο έτος.

Το αίτημα των εταιρειών διαχείρισης δανείων

Η περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, διαδραματίστηκε εντατική συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τα δάνεια, ενώ η τελική ψηφοφορία αναμένεται σήμερα. Οι ψηφοφορίες θα προηγηθούν ονομαστικών ψηφοφοριών επί 4 άρθρων και μιας τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έκανε δεκτό ένα αίτημα τους σχετικά με τις προκαταβολές από τους οφειλέτες που επιτυγχάνουν ρύθμιση, δίνοντας προκαταβολή ίση με το 10% της ρύθμισης.

Ο υπουργός συμφώνησε με τον λογισμό των εταιρειών διαχείρισης ότι οι οφειλέτες πρέπει να αποτραπούν από την κατάχρηση του εξωδικαστικού για να κερδίζουν χρόνο με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Επιπλέον, πρέπει να δεσμεύονται κάπως για την τήρηση της ρύθμισης. Οι εταιρείες διαχείρισης επιδιώκουν να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί, ιδίως να μην επωμίζονται τα έξοδα πλειστηριασμού και να αποτρέπεται η απρόβλεπτη χρήση του εξωδικαστικού στις τελευταίες φάσεις. Η προκαταβολή θα εφαρμόζεται μόνο σε εκείνους που έχουν ήδη εκκινήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού και απευθύνονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Τέλος, πληροφορίακά, τα έξοδα πλειστηριασμού για ένα μέσο δάνειο 100.000 ευρώ ανέρχονται σε 15.000 ευρώ.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top