Η Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου...

Η Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου…

Ένας κορυφαίος αναλυτής της Eurasia Group εξέφρασε έκπληξη για τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τη διαφορά με τις διεθνείς εξελίξεις. Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, μελέτησε τις τάσεις των ελίτ, των αγορών και της πολιτικής σκηνής, καθώς και τις αντιδράσεις των πολιτών.

Ο αναλυτής εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι, ενώ στην Ευρώπη ανησυχούν για την πιθανή επανεκλογή του Τραμπ και την απόσυρση του ΝΑΤΟ από την Ευρώπη, στην Ελλάδα τα κυρίαρχα θέματα αφορούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τον γάμο των ομόφυλων.

Οι πληροφορίες που μετέφερε αφορούν συσκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προετοιμαζόμενες για την πιθανή επανεκλογή του Τραμπ, που θα συνοδευόταν από την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας κενό ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η απορία του αναλυτή αφορούσε τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα εξωτερικά θέματα ασφαλείας, θίγοντας τη σύγκριση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο αναλυτής επισήμανε ότι οι ελληνικές αντιδράσεις δεν αντανακλούν τις γεωπολιτικές προκλήσεις και ότι η Ελλάδα, λόγω έλλειψης Διαφωτισμού, αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση τις διεθνείς εξελίξεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης υπέστη ζημία στο διεθνές προφίλ του, καθώς η υπόθεση Σούνακ επηρεάζει αρνητικά την αξιοπιστία της χώρας, καθιστώντας σαφές πόσο περιορισμένη είναι η γεωπολιτική επίδραση της Ελλάδας.

Scroll to Top