Η Ακύρωση του Ραντεβού Μητσοτάκη-Σούνακ: Κίνηση Εσωτερικής Κατανάλωσης ή Πολιτική Κατάντια;

Η Ακύρωση του Ραντεβού Μητσοτάκη-Σούνακ: Κίνηση Εσωτερικής Κατανάλωσης ή Πολιτική Κατάντια;

H κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού να ακυρώσει το ραντεβού του με τον Μητσοτάκη και αποτυπώνει το σπιθαμιαίο πολιτικό μέγεθος του Ρίσι Σούνακ και είναι μια φτηνή κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης για έναν πολιτικό που ούτως ή άλλως είναι άμεσης κατανάλωσης για τους Βρετανούς. Κίνηση διπλωματικά αστεία από έναν πολιτικό που, μπορεί να μην είναι «λάχανο» όπως η Λιζ Τρας, αλλά σίγουρα θα έχει κοντινή ημερομηνία λήξης.

Ενώ η βρετανική πλευρά συμφώνησε αρχικά να τεθεί στην ατζέντα το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συνάντηση, φαίνεται πως προκάλεσαν καχυποψία στη Downing Street τα δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που ώρες πριν τη συνάντηση, διέρρεαν ως δεδομένες, πληροφορίες ότι υπήρχε ήδη «ο σκελετός της συμφωνίας και η σύμβαση» για την επιστροφή των Γλυπτών μέσω δανεισμού για 15 χρόνια, ενώ μιλούσαν για «κλειδωμένη» συμφωνία.

Αυτές οι διαρροές, ήθελαν απεγνωσμένα μια «καλή» είδηση για εσωτερική κατανάλωση λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές και τη στιγμή που η κυβέρνηση κινείται μεταξύ οργής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο και πολιτικών διαρροών για τον νόμο περί ισότητας στον γάμο. Φυσικά δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και κάτι ακόμη σημαντικότερο. Στον Μητσοτάκη φαίνεται πως έλαχε ο βαρύς κλήρος του Αιγαίου, όπως ακριβώς συνέβη στον Τσίπρα με τα Σκόπια. Η ανάγκη μιας «εθνικής επιτυχίας», λίγο πριν το μεγάλο «μπαμ» της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο θα μπορούσε ίσως να μαλακώσει τον εσωκομματικό αντίκτυπο που θα έχει. Κρίναν ότι θα μπορούσε να ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Άλλωστε, η εμμονή του Μητσοτάκη, να «χαράξει» το όνομά του πάνω στα Γλυπτά του Παρθενώνα ακόμη κι αν αυτό σήμαινε να αναγνωρίσει κυριότητα, χρησικτησία ή και ιδιοκτησία στο Βρετανικό Μουσείο που θα μας τα «δάνειζε» λες και είναι το ποδήλατό τους, είχε φανεί και κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Ως εδώ όμως τα σοβαρά.
Η πένα μου επειδή φαγουρίζεται και ζητά απεγνωσμένα κάτι σαρκαστικό για την κλειστή πόρτα από τον Ρίσι στον Κυριάκο, προχώρησε και στο παρακάτω αλληγορικό περί του γεγονότος σχόλιο.

‘‘Φωτιά στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με την Βρετανία έβαλε o Ρίσι Σούνακ δηλώνοντας πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και μπορεί να αναγκαστεί να βάλει τα γλυπτά του Παρθενώνα στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπληρώσει τα δάνεια, οπότε είναι καλύτερα να παραμείνουν στη Βρετανία όπου είναι ασφαλή. Επίσης, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από οικογένεια αρχαιοκάπηλων και μπορεί να πουλήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα, για να μην αναγκαστεί να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να νικήσει και στις επόμενες εκλογές με 41%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη, δήλωσε πως πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα, επειδή κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες για να δουν τα γλυπτά, και παθαίνουν σοκ, όταν μαθαίνουν πως τα γλυπτά δεν βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, οπότε, για να ξεπεράσουν τη στενοχώρια τους, πλακώνονται όλοι στα ουίσκια και τις μπίρες και γίνονται φέσι και δεν ξέρουν τι κάνουν. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως το να βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Βρετανία είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι ένα καλό παράδειγμα, γιατί αφενός εξισώνει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με έναν πίνακα, και αφετέρου επειδή η Μόνα Λίζα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο Λούβρο αλλά στην Ιταλία, αφού είναι έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι που αγοράστηκε από έναν Γάλλο βασιλιά.

Ο Ρίσι απάντησε στον Κυριάκο πως, όντως, δεν είναι σωστό να κόβεις ένα καλλιτεχνικό έργο στη μέση, οπότε πρότεινε τη μεταφορά του Παρθενώνα στο Λονδίνο, για να είναι όλα τα Γλυπτά μαζί και να είναι χαρούμενα.
Ο Κυριάκος τότε πήρε ανάποδες με την πρόταση του Ρίσι και είπε πως είναι κατάντια για τη Βρετανία να έχει για πρωθυπουργό έναν Ινδό γύφτο που ο πατέρας του ήταν κούλης, όπως έλεγαν οι Βρετανοί τους χαμάληδες και τους σκλάβους στην Ινδία.
Ο Ρίσι απάντησε στον Κυριάκο πως είναι δισεκατομμυριούχος, αφού παντρεύτηκε την κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου και πως δεν είναι κούλης, ενώ πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας στον Κυριάκο “Εσύ είσαι Κούλης, αφού έτσι σε φωνάζουν οι Έλληνες”.’’
Ως εδώ όμως και το καλαμπούρι.

Ας ξαναεπιστρέψω στη σοβαρότητα για να το κλείσω.
Θεωρώ τραγική τη κατάντια της Μικρής Βρετανίας, να ακυρώνει ο πρωθυπουργός της την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, καθόσον ο Μητσοτάκης δεν έκανε κάτι διαφορετικό από το να επιμείνει στην επίσημη θέση της χώρας μας και όλων των Ελλήνων πρωθυπουργών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Τελικά, ίσως είναι έξυπνο από τη μεριά των ολιγαρχών να κάνουν πρωθυπουργούς παιδιά μεταναστών και μετανάστες από τις πρώην αποικίες, γιατί αυτοί θέλουν πολύ να αποδείξουν πόσο γνήσιοι και πατριώτες Βρετανοί είναι, οπότε γίνονται οι τέλειες μαριονέτες. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε και να μη φοβόμαστε να το λέμε ευθέως πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από την Ελλάδα.

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top