Η Τουρκία Παρουσίασε Προτάσεις για Αλλαγές στον ΟΗΕ - Τι Περιλαμβάνουν;

Η Τουρκία Παρουσίασε Προτάσεις για Αλλαγές στον ΟΗΕ – Τι Περιλαμβάνουν;

Η Τουρκία και το Ισραήλ, παρά τις πολιτικές τους διαφορές, συμφωνούν ως προς την ανάγκη για αλλαγές στη λειτουργία του ΟΗΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον Συμβούλιο Ασφαλείας. Και οι δύο χώρες εκφράζουν αντίρρηση στο δικαίωμα βέτο, με την Τουρκία να επισημαίνει την ανάγκη για δομικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη δημοκρατία και την ισότητα στον ΟΗΕ.

Στην ουσία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σεντάτ Ονάλ, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα άμεσης μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκφράζει την υποστήριξη της Τουρκίας προς τις προτάσεις της Ομάδας “Ενωμένοι για Συναίνεση” και επισημαίνει ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι προς το κοινό καλό, απορρίπτοντας τη μονίμως ιδιότητα μέλους ως αντιδημοκρατική.

Ο Ονάλ καλεί για την εξάλειψη του δικαιώματος βέτο ή τουλάχιστον τον περιορισμό της χρήσης του, επισημαίνοντας την ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κρίσεις όπως η παλαιστινιακή. Επιπλέον, επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ονάλ καλεί επίσης για μια διακυβερνητική διαδικασία διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εποικοδομητικής δέσμευσης όλων των κρατών μελών για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ. Τέλος, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στη διακυβερνητική διαδικασία διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση και κοινό έδαφος.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top