Αποκλειστική Είδηση: Προβλέψεις για τον Προϋπολογισμό του 2024 - Ανάπτυξη 2,9%, Πληθωρισμός 2,6%, Παροχές 1,6 Δισ.

Αποκλειστική Είδηση: Προβλέψεις για τον Προϋπολογισμό του 2024 – Ανάπτυξη 2,9%, Πληθωρισμός 2,6%, Παροχές 1,6 Δισ.

Ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή την Τρίτη προβλέπει υψηλή ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα προβλέπονται για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,4% για το τρέχον έτος και προβλέπεται επιτάχυνση στο 2,9% το 2024. Η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση του τουρισμού αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν την ανάπτυξη.

Παρά τις προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός προβλέπει οριακή επιδείνωση, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 3,9% για το 2023 και να υποχωρεί στο 2,6% το 2024. Η αναθεώρηση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα των πιέσεων στις τιμές λόγω της ακρίβειας της ενέργειας, με την ανακάμπτουσα πορεία του πληθωρισμού να αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα του 2,1% το 2024, με το κλειδί για τον επίτευξη αυτού του στόχου να είναι τα πρόσθετα έσοδα από το νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους στο 152,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, με κινήσεις για προεξοφλήσεις δανείων που θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτά περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ προβλέπεται και μείωση του φόρου ΕΝΦΙΑ για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναλυτικότερα:

1. Δημόσιο: με το νέο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι το 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ, έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.

2.Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις 3% στις συντάξεις δηλαδή από 10-25 ευρώ το μήνα.

3. Ιδιωτικός τομέας: Από Φεβρουάριο ξεκινούν να καταβάλλονται οι τριετίες (αύξηση 78 ευρώ ) ενώ Απρίλιο θα δουν αύξηση και όσοι αμείβονται με τα ελάχιστα όρια των συλλογικών συμβάσεων (τουλάχιστον 20 ευρώ ως 40 ευρώ στον κατώτατο μισθό).

4. Επιδόματα: Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ το μήνα)

5. Ακίνητα: Μειώνεται 10% ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο. Το «κούρεμα» θα είναι από 25 έως 100 ευρώ.

proupologismos 2023
ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top