Νέα έρευνα αμφισβητεί τις προηγούμενες πληροφορίες για τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις προηγούμενες πληροφορίες για τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα

«Ο Φίλιππος Β’ είναι γνωστό από τις αρχαίες πηγές ότι υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο μάτι»

Σύμφωνα με τη νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Δεκεμβρίου του «Journal of Archaeological Science», οι αρχαιολόγοι πιθανόν να εντόπισαν τα λείψανα του πατέρα (Φιλίππου Β’), του ετεροθαλούς αδελφού (Φιλίππου Γ’) και του γιου (Αλεξάνδρου Δ’) του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην τριάδα τάφων στη νεκρόπολη της Βεργίνας.

Το Live Science αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει λανθασμένα έναν τάφο στη Βεργίνα ως τον τάφο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.

Στη Βεργίνα υπάρχουν τρεις τάφοι από τον 4ο αιώνα π.Χ. Εδώ και χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν εξετάσει τον ένοικο κάθε τάφου και έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες. Η νέα έρευνα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, ανατρέπει τις προηγούμενες υποθέσεις και επαναπροσδιορίζει τους ενοίκους του κάθε τάφου.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, στους τρεις τάφους βρέθηκαν τα λείψανα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, του ετεροθαλούς αδελφού και διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Γ’ του Αρριδαίου, καθώς και του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου Δ’ της Μακεδονίας.

Οι ερευνητές, αφού ταυτοποίησαν τους ενοίκους, προχώρησαν σε μια ανάλυση των σκελετών χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με ιστορικά δεδομένα, όπως ύψος, βάρος και τραυματισμούς.

Τα λείψανα του Φιλίππου Β’ αναγνωρίστηκαν από έναν γνωστό τραυματισμό στο γόνατο που είχε υποστεί, ο οποίος, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, προκαλούσε προβλήματα στην κίνηση. Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Φίλιππος Β’ θαμμένος είναι στον “τάφο Ι” και όχι στον “τάφο ΙΙ”, όπως πίστευαν προηγουμένως.

Στον “τάφο ΙΙ”, οι ερευνητές εντόπισαν τον Φίλιππο Γ’ τον Αρριδαίο, τον ετεροθαλή αδελφό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. “Τα σκελετικά του στοιχεία συμφωνούν με τις συνθήκες του θανάτου του”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Ο τάφος Ι ήταν ένας πολύ μικρός και φτωχός τάφος, ενώ ο τάφος ΙΙ ήταν πολύ μεγαλύτερος και πλουσιότερος. Αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η Μακεδονία βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας κατά την έναρξη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολύ ευκατάστατη κατά τον θάνατό του. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο τάφος Ι ανήκει στον Φίλιππο Β’ και ο τάφος ΙΙ στο γιο του, τον Αλέξανδρο Δ’. Ο Φίλιππος Β’ πιθανότατα έχει θαφτεί μαζί με τη σύζυγό του και το παιδί του, ενώ ο Αλέξανδρος Δ’ ταυτοποιήθηκε ότι βρίσκεται στον τάφο ΙΙΙ».

Ο κ. Μπαρτσιώκας εξήγησε ότι στα λείψανα στον τάφο ΙΙ δεν εντοπίστηκε τραύμα στο μάτι, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε αυτή η πεποίθηση. Ωστόσο, ούτε στα λείψανα του τάφου Ι μπορούσε να επιβεβαιωθεί με βεβαιότητα η ύπαρξη τραυματισμού στο μάτι λόγω της φθοράς τους.

«Ο Φίλιππος Β’ είναι γνωστός από τις αρχαίες πηγές ότι υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο μάτι», τόνισε ο κ. Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science. «Με εξέπληξε η απουσία ενός τέτοιου τραυματισμού στο μάτι στον ανδρικό σκελετό του τάφου ΙΙ. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς δεν υπήρχε τέτοιος τραυματισμός, παρά την προηγούμενη πεποίθηση», πρόσθεσε.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top