Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το ένα τρίτο των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη εξαρτώνται από τη Ρωσία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Το ένα τρίτο των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη εξαρτώνται από τη Ρωσία

Τι δηλώνει ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris).

Ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris), εξειδικευμένος στη γεωπολιτική της πυρηνικής ενέργειας, Τεβά Μεγιέρ, αποκαλύπτει ότι περίπου το ένα τρίτο των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία, και συγκεκριμένα από την κρατική εταιρεία Rosatom. Παρά την αυτή τη σημαντική θέση της Rosatom στις προμήθειες εμπλουτισμένου ουρανίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα La Tribune, παρά τη μετάβαση της Ευρώπης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή πυρηνική ενέργεια θα απαιτήσει πολύ χρόνο, σύμφωνα με τον Μεγιέρ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες Orano και Urenco πρέπει να αυξήσουν τις ικανότητές τους, αλλά αυτό μόνο δεν θα είναι αρκετό, καθώς η Rosatom κατέχει το μονοπώλιο στην παρασκευή πυρηνικών καυσίμων για σταθμούς ρωσικής σχεδίασης, οι οποίοι εγκαθίστανται στην κεντρική Ευρώπη.

Επιπλέον, όπως σημειώνει, η εξάρτηση από τη Μόσχα δεν περιορίζεται μόνο στον εμπλουτισμό του ουρανίου, αλλά επεκτείνεται και στην παρασκευή των καυσίμων. Η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το εμπλουτισμένο ουράνιο σε οξείδιο του ουρανίου, απαραίτητο για τη δημιουργία των κυλίνδρων pellets που χρησιμοποιούνται ως τελικό καύσιμο στους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας. Αυτοί οι κύλινδροι είναι σχεδιασμένοι για να πληρούν τις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής ενέργειας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα είδη εγκαταστάσεων.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top