Οικονομικές προκλήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η πορεία της φθοράς ξεκινά

Οικονομικές προκλήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η πορεία της φθοράς ξεκινά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αφήγημα της “επιτυχημένης” Ελλάδας δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί.

Καταρχάς, η αξιολόγηση της Moody’s τον Σεπτέμβριο του 2024 δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της χώρας. Οι λόγοι που δεν παραχωρήθηκε αναβάθμιση τώρα θα συνεχίσουν να υφίστανται και περιλαμβάνουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος, τα οποία είναι δυσοίωνες.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να επιβαρύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο λόγω της αποστολής οπλικού υλικού που προήλθε από τα ελληνικά νησιά όσο και λόγω της πιθανότητας να έχει υποστηρίξει την ηττημένη πλευρά, με τυχόν πολιτικό τίμημα.

Η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και της ΕΕ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εμφανής, αλλά οι διεθνείς παράγοντες τον υποστηρίζουν προς το παρόν λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Ακόμα, η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, και δεν αντανακλά μια πραγματική οικονομική βελτίωση.

Το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και του Euribor συμβάλλει στην αβεβαιότητα για τη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας.

Τέλος, η Ελλάδα παραμένει υπερχρεωμένη και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, προκαλώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητά της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top