Charles T. Munger> Απεβίωσε ο πιο πιστός συνεργάτης και φίλος του Warren E. Buffett στην Berkshire Hathaway

Charles T. Munger> Απεβίωσε ο πιο πιστός συνεργάτης και φίλος του Warren E. Buffett στην Berkshire Hathaway

Ο Charles T. Munger, ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τον Warren E. Buffett για να διαμορφώσει την επιτυχημένη εταιρεία επενδύσεων Berkshire Hathaway, πέθανε στα 99 του χρόνια στη Santa Barbara της Καλιφόρνια. Αν και συχνά περισκιασμένος από τον Buffett, ο Munger είχε μεγάλη επιρροή στην Berkshire, αφού θεωρείται ο εμπνευστής της επενδυτικής στρατηγικής της. Ο Munger, δισεκατομμυριούχος από μόνος του, έζησε μια εξαιρετική ζωή, συμβουλεύοντας τον Buffett και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην ιστορία. Οι Mungerisms, δηλώσεις γεμάτες σοφία και πνεύμα, αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική τους προσέγγισης και την αναγνώριση της αξίας σταθερών επιχειρήσεων σε δίκαιες τιμές. Η συνεργασία τους, που κράτησε περισσότερα από 50 χρόνια, αφήνει πίσω της μια κληρονομιά επιτυχίας και καινοτομίας στον χώρο των επενδύσεων.

Ο Warren E. Buffett και ο Charles T. Munger, γνωστοί ως τα πρόσωπα του Γούντστοκ του Καπιταλισμού, η ημερήσια συνάντηση της Berkshire στην Omaha, ήταν σημαντική, απαντώντας ερωτήσεις μετόχων και μοιράζοντας την επενδυτική τους σοφία. Η συνεργασία τους, που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, αποτέλεσε τη βάση της επιτυχημένης εταιρείας επενδύσεων Berkshire Hathaway. Πολλοί επενδυτές εμπλουτίστηκαν, ακολουθώντας τη στρατηγική τους. Ο Munger, ηθική πυξίδα της Berkshire, συμβουλεύοντας τον Buffett σε προσωπικά και επενδυτικά ζητήματα, χαρακτηρίζεται από τη φράση του: “Πρώτα εμπιστευτείτε τον άνθρωπο και μετά την ικανότητα του“. Η κληρονομιά τους σηματοδοτείται από τη συνέπεια, την καινοτομία και τη συνεχή επιτυχία στον χώρο των επενδύσεων.

Γιος δικηγόρου

Ο Charles Thomas Munger, γεννημένος στην Omaha στις 1η Ιανουαρίου 1924, αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου. Από νεαρή ηλικία, εργαζόταν σε ένα παντοπωλείο που ανήκε στον παππού του Warren E. Buffett. Στα 17, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Michigan για να σπουδάσει μαθηματικά, αλλά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στο Αεροπορικό Σώμα Στρατού.

Με προαγωγή σε ανθυπολοχαγό, εκπαιδεύτηκε ως μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Εκεί συνάντησε τη μελλοντική του σύζυγο, Nancy Huggins, και παντρεύτηκαν. Ενώ υπηρετούσε στην Αλάσκα, ανέπτυξε το ταλέντο του στο πόκερ και εκμεταλλεύτηκε τις εμπειρίες του ως νέος δικηγόρος για να βελτιώσει τις επιχειρηματικές του δεξιότητες.

Αφού ολοκλήρωσε τη δικηγορική του σπουδή στο Harvard, επέστρεψε στην Καλιφόρνια και ιδρύθηκε ως δικηγόρος. Ωστόσο, η ζωή του καταρρέει με χωρισμό, τον θάνατο του γιου του και οικονομικές ανατροπές. Επενδύοντας στο χρηματιστήριο και σε ακίνητα, ανακάλυψε τον δρόμο του προς τον πλούτο, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως επιτυχημένο επενδυτή με τα πρώτα εκατομμύρια δολάρια.

Ο Charlie Munger, ο οποίος παντρεύτηκε τη Nancy Barry Borthwick το 1956, έκανε την πρώτη του επαφή με τον Warren Buffett τρία χρόνια αργότερα. Επιστρέφοντας στην Omaha για να διαχειριστεί τις υποθέσεις του πατέρα του που είχε πεθάνει πρόσφατα, γνώρισε τυχαία τον Buffett μέσω ενός κοινού φίλου τους, ο οποίος τους σύστησε σε ένα μεσημεριανό γεύμα.

Αυτή η τυχαία συνάντηση έδωσε την αφορμή για μια βαθιά φιλία και επαγγελματική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου λίγες μέρες αργότερα, πέρασαν όλο το βράδυ συζητώντας και γελώντας, με τον Buffett να αναγνωρίζει ότι ο Munger ήταν “ο τύπος του“. Η φιλία εδραιώθηκε όταν οι δύο άνδρες και οι γυναίκες τους πήγαν για μεσημεριανό γεύμα στο Johnny’s Cafe. Εκεί, η Nancy Munger ρώτησε τον σύζυγό της γιατί δίνει τόση σημασία στον Buffett. Η απάντηση του Munger αποκαλύπτει την εκτίμησή του για τον εξαιρετικό χαρακτήρα του Buffett, καθιστώντας τη φιλία τους κάτι περισσότερο από απλή γνωριμία.

«Πάθος για να γίνεις πλούσιος»

Οι Charlie Munger και Warren Buffett σύνδεθηκαν έναντι τηλεφώνου σχεδόν καθημερινά, συζητώντας επενδυτικές στρατηγικές. Αν και ο Munger αναγνώριζε ότι ο Buffett είχε καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο, το πάθος του να επιτύχει οικονομική ανεξαρτησία τον κίνησε προς τον κόσμο των επενδύσεων. Έπειτα από την επιτυχημένη συνεργασία τους σε διάφορα επιχειρηματικά εγχειρήματα, ο Munger εντάχθηκε επίσημα στη Berkshire Hathaway ως αντιπρόεδρος.

Η συνεργασία τους ανέδειξε την Berkshire σε κολοσσό αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ετήσια απόδοση μεγαλύτερη από τον δείκτη Standard & Poor’s 500. Ο Munger, μοιραζόμενος το πάθος του Buffett για την οικονομική επιτυχία, αναγνώρισε τα χρήματα που κέρδισε, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι μεγαλύτερα κέρδη θα ήταν δυνατά. Ωστόσο, ανέπτυξε έναν ασυνήθιστο φιλανθρωπικό χαρακτήρα, επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια σε έργα αρχιτεκτονικής, υποστηρίζοντας τον τομέα αυτόν με πάθος και πρωτοπορία.

Ενεργός στα 90 του

Ο Charlie Munger δεν συμπεριλαμβανόταν στους υπογράφοντες το Giving Pledge, μια πρωτοβουλία του Warren Buffett και του Bill και Melinda Gates που προωθεί τη φιλανθρωπία, πείθοντας τους δισεκατομμυριούχους να δωρίζουν τουλάχιστον το μισό του πλούτου τους. Ο Munger, παρά την στήριξή του στον Buffett, ανέφερε ότι η σύζυγός του επιθυμούσε το μισό της περιουσίας της να κληρονομήσουν τα παιδιά τους, και ενεργώντας σύμφωνα με αυτή την επιθυμία, αποφάσισε να μην υπογράψει. Παρά τα πολλά εκατομμύρια που διέθεσε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ο Munger δεν ήθελε να προβεί σε δηλώσεις υποκρισίας, διατηρώντας την ακεραιότητά του.

Ο Munger, πατέρας δύο κόρεων από τον πρώτο του γάμο και πέντε παιδιών από τον δεύτερο, βρισκόταν στην ηγεσία της οικογένειας, ενώ το Star Island στο βόρειο Minnesota αποτελούσε σημαντικό καταφύγιο για την οικογένειά του. Εκεί, οι γενιές των Munger απόλαμβαναν τη φύση από το 1932, δημιουργώντας ένα σημαντικό οικογενειακό ιστορικό.

Ενώ η Berkshire Hathaway επενδύει σε διάφορους τομείς, υπό τη διεύθυνση του Buffett και του Munger, ο τελευταίος διατηρούσε επίσης ηγετικό ρόλο στη Daily Journal Corporation. Ενώ συνέβαλε στον οικονομικό τομέα, δεν παρέλειψε τη φιλανθρωπία, υπηρετώντας ως πρόεδρος του Good Samaritan Hospital στο Λος Άντζελες, όπου έκανε επανειλημμένες δωρεές. Στα 90 του χρόνια, παρέμεινε δραστήριος, προσφέροντας την εμπειρία και τη σοφία του στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο Charlie Munger, μολονότι ίσως θα μπορούσε να ηγηθεί μιας μεγάλης εταιρείας σε μια άλλη ζωή, δεν μετάνιωσε ποτέ που παίζει το “δεύτερο βιολί” δίπλα στον Warren Buffett, εκφράζοντας τη χαρά του για την επιτυχημένη συνεργασία τους.

*Ο Alex Traub συνέβαλε στην αναφορά

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top