Europe Elects: Σχεδόν 25% των ευρωβουλευτών αναμένεται να ανήκουν στο ακροδεξιό φάσμα

Europe Elects: Σχεδόν 25% των ευρωβουλευτών αναμένεται να ανήκουν στο ακροδεξιό φάσμα

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Europe Elects, αναφερόμενη από το Euractiv, αναδεικνύει ότι, εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα, θα παρατηρούνταν σημαντική ενίσχυση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού. Οι προβλεπόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν αύξηση των εδρών για την Ταυτότητα και Δημοκρατία, ενώ άλλοι σχηματισμοί, όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα σημειώσουν μειώσεις.

Η Ταυτότητα και Δημοκρατία αναμένεται να κατακτήσει 27 επιπλέον έδρες, ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές θα κερδίσουν 15 επιπλέον έδρες. Αντίστοιχα, οι Πράσινοι αναμένεται να υποστούν απώλειες 20 εδρών, ενώ οι Φιλελεύθεροι 12 εδρών.

dimoskopisi eu 2023

Συγκεκριμένα, οι επτά πολιτικοί σχηματισμοί θα καταλάμβαναν:

+27 έδρες για την Ταυτότητα και Δημοκρατία (87 από 60)
+15 έδρες για τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (82 από 67)
+3 έδρες για τους Λοιπούς (52 από 49)
+1 έδρα για την Αριστερά (38 από 37)
καμία αλλαγή για τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες (141)
-3 έδρες για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (175 από 178)
-4 έδρες για τους ανεξάρτητους (0 από 4)
-12 έδρες για το Renew Europe (89 από 101)
-20 έδρες για τους Πράσινους/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (52 από 72)

Συνολικά, η δημοσκόπηση προβλέπει κέρδη 42 εδρών για τους Συντηρητικούς και την Ακροδεξιά, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περιλαμβάνει περισσότερες έδρες (720 έναντι 705).

Η δημοσκόπηση αυτή προκύπτει μετά τη νίκη του Χερτ Βίλντερς και του ξενοφοβικού Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, ενισχύοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Η νέα σύνθεση φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό στα κοινοτικά κόμματα, με τον ευρωσκεπτικισμό να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.

Η αύξηση αυτή του ευρωσκεπτικισμού πιθανόν να οδηγήσει σε ευρεία συνασπιστική επιλογή μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, και των Φιλελεύθερων, σηματοδοτώντας αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της ΕΕ.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top