Al Jaber (πρόεδρος COP28): Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα

Al Jaber (πρόεδρος COP28): Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα

Ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα, Σουλτάνος Al Jaber, προκαλεί συζητήσεις με τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει επιστημονική στήριξη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ως αναγκαία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Στη COP28, το ζήτημα του μελλοντικού ρόλου των ορυκτών καυσίμων είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, με ορισμένους υποστηρίζοντες της “σταδιακής κατάργησης” και άλλους που υιοθετούν αδύναμες προσεγγίσεις. Παρά τις αντιφάσεις, επιστημονικές αναφορές επισημαίνουν την επείγουσα ανάγκη περικοπής των ορυκτών καυσίμων για να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών.

Ο Al Jaber έκανε τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις στη διάρκεια μιας εκδήλωσης για το κλίμα, προβάλλοντας την ανάγκη για ώριμη συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, η αντίθεσή του στην αναγκαιότητα της σταδιακής κατάργησης προκαλεί ερωτηματικά, ειδικά όταν προέρχεται από έναν εκπρόσωπο των ΗΑΕ, που είναι και πρόεδρος της εταιρείας ανανεώσιμων ενεργειών, αλλά και επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών ADNOC.

voorzitter klimaattop olie kun je alleen afschaffen als iedereen weer in grotten gaat wonen 1024x683 1

Ο διάλογος μεταξύ του Al Jaber και της Mary Robinson αναδεικνύει τις αντιφάσεις στις απόψεις περί κλίματος και ηγεσίας. Παρά τη δήλωσή του ότι η σταδιακή κατάργηση είναι “αναπόφευκτη“, επιμένει στην ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης. Η COP28, με τη συζήτηση γύρω από τα ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και αναδεικνύει την ανάγκη για συνεκτικές και αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις για την κλιματική κρίση.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top