Έναρξη Επίσημης Έρευνας για Παραπομπή του Joe Biden - Αντίστροφη Μέτρηση

Έναρξη Επίσημης Έρευνας για Παραπομπή του Joe Biden – Αντίστροφη Μέτρηση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της επίσημης έναρξης έρευνας παραπομπής κατά του Προέδρου Biden. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η ψηφοφορία είναι απαραίτητη για να τους παραχωρηθεί πλήρης εξουσία να συνεχίσουν τη διεξαγωγή της έρευνάς τους, αντιμετωπίζοντας νομικές αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την έρευνα ως κομματικά υποκινούμενη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή από τον Ιανουάριο, κατηγορούν τον πρόεδρο ότι άσκησε αθέμιτη επιρροή ως αντιπρόεδρος του Obama για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του γιου του σε δραστηριότητες στην Κίνα και την Ουκρανία. Υποστηρίζουν ότι επωφελήθηκαν ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που προέρχονται από πολιτικά ανταγωνιστικές περιοχές, είχαν αποφεύγει για μήνες να ζητήσουν ψηφοφορία για την έναρξη έρευνας παραπομπής, διακηρύσσοντας ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις εναντίον του Biden. Ωστόσο, η ψηφοφορία της Τετάρτης αποτελεί ένδειξη της αλλαγής του πολιτικού τοπίου, με τους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν ομόφωνα την έρευνα.

Ο Πρόεδρος Biden αντέδρασε λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνονται σε ψέματα αντί να βελτιώσουν τη ζωή των Αμερικανών. Επίσης, επανέλαβε την προσφορά του να καταθέσει δημόσια, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές διαρροές πληροφοριών από την κατάθεσή του.

image 1024x576 1

Η ψηφοφορία συνέβη μετά την απόφαση του γιου του Προέδρου, του Hunter Biden, να αρνηθεί να καταθέσει ιδιωτικά. Η δραματική στιγμή έξω από το Καπιτώλιο επεσήμανε τις έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς ο νεότερος Biden επανέλαβε την προσφορά του για δημόσια κατάθεση, αλλά αρνήθηκε κλειστή κατάθεση, φοβούμενος διαρροές και παραποίηση πληροφοριών από τους Ρεπουμπλικανούς.

Η πρόοδος της έρευνας παραπομπής κατά του Προέδρου Biden αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, καθώς η Γερουσία, έστω και με οριακή πλειοψηφία, ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Αν και δεν υπάρχει βέβαιη εξέλιξη προς παραπομπή (impeachment) του Προέδρου Biden, η έρευνα αποτελεί πολιτικό ζήτημα για τους Δημοκρατικούς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Η έρευνα ξεκίνησε από το καλοκαίρι, ανεπίσημα, με σκοπό την παραπομπή σε δίκη και την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Προέδρου, αν και η πρώτη ακρόαση δεν ανέδειξε επαρκή στοιχεία για κατηγορητήριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η έναρξη της επίσημης έρευνας θα τους παράσχει εξουσίες και πιθανότητες εύρεσης στοιχείων εναντίον του Biden. Ωστόσο, η διαδικασία απαιτεί δύο στάδια, με αμφίβολη πιθανότητα επιτυχίας για τους Ρεπουμπλικάνους.

Παρά τον πολιτικό χαρακτήρα του θέματος, οι παραπομπές προέδρων στις ΗΠΑ είναι σπάνιες, με τους τρεις προηγούμενους να αθωώνονται. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα ενόψει των εκλογών του 2024, στις οποίες ο Joe Biden θα αναζητήσει την επανεκλογή του.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top