Ανταγωνιστική αντιπολίτευση για το 2024: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σε σκληρή μάχη για τον αξιωματικό ρόλο τους έναντι του Μητσοτάκη

Ανταγωνιστική αντιπολίτευση για το 2024: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σε σκληρή μάχη για τον αξιωματικό ρόλο τους έναντι του Μητσοτάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τις εγγενείς του αδυναμίες, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των media και των social media. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου δραστηριοποιείται, υπάρχει μια ρευστότητα και αναμένεται ότι το 2024, λόγω των ευρωεκλογών, θα είναι η χρονιά που θα αναδείξει τον πραγματικό αξιωματικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πολιτική σκηνή θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται από τα μικρά κόμματα, με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας, να έχει ήδη χάσει δύο βουλευτές. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν κατάφερε να αξιοποιήσει πλήρως την ευκαιρία να ενισχύσει το προφίλ της μέσω της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα παραμένει απόντα, χωρίς ουσιαστική παρουσία στον δημόσιο λόγο.

Στις ευρωεκλογές, η επίδοση της Πλεύσης Ελευθερίας θα αποτελέσει μεγάλο ζήτημα, με το ερώτημα εάν θα πετύχει το 3% να κρίνεται σημαντικό. Επιπλέον, η εξάρτηση του κόμματος από τα πρόσωπα που θα κατεβάσει στις εκλογές θα επηρεάσει το πολιτικό τοπίο και τη θέση της Κεντροαριστεράς στο πολιτικό σκηνικό.

Ύστατη προσπάθεια να μπουν στην ευρωβουλή

Το νεοσύστατο κόμμα “Νέα Αριστερά,” που απαρτίζεται από τους Αχτσιόγλου, Χαρίτση, και Τσακαλώτο, βρίσκεται μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα δημοσκοπήσεων, καταγράφοντας ποσοστά περίπου 2,5% – 3%. Η αναγνωρισιμότητα του κόμματος είναι ελάχιστη, και ο ηγέτης του, Αλέξης Χαρίτσης, δεν έχει ακόμα κερδίσει ευρεία αναγνώριση από το κοινό.

Η ομάδα σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της με πανελλήνιες εκδηλώσεις και μια Εθνική Συνδιάσκεψη, με στόχο να προσελκύσει νέα μέλη και να δημιουργήσει ένα στερέωμα που μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρες κόμμα, πιθανώς με σκοπό να αυξήσει τις πιθανότητές του στις ευρωεκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως υπάρχει πιθανή συνεργασία με τον Πέτρο Κόκκαλη, με στόχο τη συγκρότηση μιας συνασπιστικής πρωτοβουλίας που, αν και όχι βέβαια, ενδεχομένως να οδηγήσει στην εκλογή ενός ευρωβουλευτή.

Ο Κασσελάκης «πουλάει» αλλά δεν έχει φανεί ακόμα στο κόμμα

Παρά τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί ακόμα ένα περιθώριο ανάκαμψης. Σε αναμονή βρίσκονται πολλοί ψηφοφόροι, περιμένοντας να δουν την εξέλιξη των κομμάτων προτού αποφασίσουν την ψήφο τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τις εγγενείς αδυναμίες του, έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των media και των social media, με συνεντεύξεις σε μεγάλα κανάλια και εφημερίδες, ενώ επικοινωνεί ενεργά με τους ομογενείς.

Η προσπάθειά του επικεντρώνεται στο να δώσει νέα κατεύθυνση στο ΣΥΡΙΖΑ, ευνοώντας το κέντρο. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως τη χαμηλή δημοτικότητα, τις εσωτερικές κόντρες, και το γεγονός ότι η αριστερά στο κόμμα είναι συντηρητική. Επιπλέον, ο ίδιος έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωεκλογές θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίτευξη ποσοστού περίπου 16-17% θα είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα του κόμματος, ενώ κάτι λιγότερο θα θέσει την αξιοπιστία του υπό αμφισβήτηση.

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει τις ευρωεκλογές, έχει βάλει στόχο να πιάσει το 16%

Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας να δει πώς θα επηρεαστεί η κατάσταση εντός του αντιπολιτευτικού στρατοπέδου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά την ηρεμία των κινήσεών του, διαπραγματεύεται μια σταθερή αύξηση του κόμματος, με στόχο στις ευρωεκλογές το 16%, ένα ποσοστό που φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει.

Ο ίδιος έχει στοχεύσει επίσης στο να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρνοντας να τον ρίξει κάτω από το 12%. Με αυτήν την εξέλιξη, θα μπορεί να παρουσιαστεί ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ξανά ως κόμμα εξουσίας, προκαλώντας αμφισβήτηση μέσα από τα ίδια του τα καδρόνια, εάν δεν επιτύχει την αύξηση των ποσοστών του.

Αυξητική πορεία το ΚΚΕ, θα πιάσει διψήφιο

Το ΚΚΕ σημειώνει ανοδική πορεία και, για πρώτη φορά, φτάνει σε διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Αυτό οφείλεται σε δύο κύριους λόγους. Πρώτον, ο Στέφανος Κασσελάκης, ως φιλελεύθερος πολιτικός, έχει απομακρύνει τους παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους που κατευθύνονται προς το ΚΚΕ. Δεύτερον, οι κεντροαριστεροί, αντιμετωπίζοντας απογοήτευση από τα υπάρχοντα κόμματα, στρέφονται προς το ΚΚΕ ως αντισυστημική επιλογή.

Σε αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας διατηρεί υψηλή δημοφιλία, υπερβαίνοντας ακόμα και τον Πρωθυπουργό σε ορισμένες μετρήσεις. Με τη χαρακτηριστική του αντισυστημική στάση, καταφέρνει να προσελκύσει νέους ανθρώπους στο κόμμα, παρά το γεγονός ότι η κατανόηση και η αποδοχή των θέσεών του παραμένουν περιορισμένες.

Συμπέρασμα:

Συνολικά, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι αβέβαιο όσον αφορά τον καθορισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και, ίσως, το ΚΚΕ είναι σε αμφίρροπο ανταγωνισμό για την κατάκτηση του ρόλου αυτού. Οι εξελίξεις μέχρι τις ευρωεκλογές, καθώς και το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο νέα στοιχεία και να διαμορφώσουν το πολιτικό πεδίο.

Παρά ταύτα, είναι δύσκολο να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα προς το παρόν. Οι επόμενοι μήνες θα φέρουν πολλές αναταραχές και ενδεχομένως αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη θα καθορίσει το βάρος του στην αντιπολίτευση. Με την αβεβαιότητα αυτή, αποτελείται μια περίοδος αναμονής για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top