Η ΗΠΑ επικηρύσσουν τον δημιουργό του Predator T.Dilian και τους συνεργούς του στην Intellexa SA

Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον δημιουργό του Predator T.Dilian και τους συνεργούς του στην Intellexa SA

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στον δημιουργό του Predator T.Dilian και σε όσους συνδέονται με την Intellexa SA. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε αποκτήσει το παράνομο λογισμικό, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πέραν της αγοράς, παραχώρησε άδεια εξαγωγής σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως στην Ουκρανία, τη Μαδαγασκάρη και το Σουδάν.

Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον του ιδρυτή της Intellexa, Tal Dilian, και της συνεργάτιδάς του, Sara Aleksandra Fayssal Hamou. Κατηγορήθηκαν ότι ανέπτυξαν και πώλησαν λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύσει Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων και πολιτικών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κυρώνουν τα άτομα πίσω από εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού.

Πριν αυτό, οι κυρώσεις είχαν επικεντρωθεί στις εταιρείες, όχι στα άτομα που τις κατείχαν. Τώρα, όλα αλλάζουν.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξετάζουν την περίπτωση των αντιπροσώπων του λογισμικού Predator, το Φέλιξ Μπίτζιο και τον Γιάννη Λαβράνο, οι οποίοι δεν κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τέλος, άγνωστοι “εισβολείς” υπέκλεψαν τους κεντρικούς υπολογιστές της Intellexa, εταιρείας που είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο ιδιωτικό δίκτυο παρακολούθησης επικοινωνιών.

Αυτό σημαίνει ότι οι Φ.Μπίτζιος και Γ.Λαβράνος έχουν πλέον προσφέρει ολόκληρο το περιεχόμενο των υποκλοπών τους στα χέρια ξένων μυστικών υπηρεσιών. Αυτό το γεγονός δημιουργεί έντονη ανησυχία στη βιομηχανία του spyware.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό“, δήλωσε ένας πρώην επικεφαλής μιας εταιρείας κατασκευής spyware που προμηθεύει κυβερνήσεις. Ο ίδιος μίλησε στο Techcrunch υπό ανωνυμία και εξέφρασε τις ανησυχίες του, τονίζοντας ότι η πρώην εταιρεία του ακολούθησε τους κανονισμούς, διαφορετικά από τον Dilian, ιδρυτή της Intellexa.

Πούλησε σε όποιον ήταν διατεθειμένος να πληρώσει“, πρόσθεσε.

Ένα άλλο άτομο από τον ίδιο κλάδο περιέγραψε τον Dilian ως “ελέφαντα σε ένα κατάστημα κρυστάλλων“, υπονοώντας ότι οι δραστηριότητές του ήταν θρασείες και μη κρυφές.

Οι κυρώσεις κατά του Dilian και της συνεργάτιδάς του, της Hamou, αναμένεται να δημιουργήσουν ανησυχία σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Πριν από αυτό, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε ήδη αποκλείσει τις εταιρείες του Dilian, την Intellexa και την Cytrox, από τις εμπορικές συναλλαγές. Αυτή η ενέργεια αποτελούσε μέρος της “λίστας οντοτήτων” των ΗΠΑ, γνωστής και ως “μαύρη λίστα“.

Όλα αυτά αποτελούν μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τον Tal Dilian.

Παρεμπιπτόντως, ο Dilian είχε συλληφθεί στην Κύπρο για κατασκοπεία, αλλά απελευθερώθηκε σύντομα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top