Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας ανακοινώνει: "Δεν επιθυμούμε ούτε πυρηνικά, ούτε βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας"

Η ΥΠΕΞ της Σουηδίας ανακοινώνει: “Δεν επιθυμούμε ούτε πυρηνικά, ούτε βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας”

«Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με καμία προϋπόθεση περί πυρηνικών όπλων»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Tobias Billström, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της ούτε να επιτρέψει την ανάπτυξη μόνιμων στρατιωτικών βάσεων της Συμμαχίας.

«Φυσικά, οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να λειτουργήσουν στη Σουηδία. Ωστόσο, δεν επιθυμούμε την ύπαρξη μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Επιπλέον, δεν βλέπουμε λόγο για την παρουσία πυρηνικών όπλων στο έδαφός μας σε κατάσταση ειρήνης.

Στο θέμα αυτό, προτιμούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας και της Δανίας. Μόνο τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ – οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία – διαθέτουν πυρηνικά όπλα» δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχουν αναπτυχθεί πυρηνικά όπλα στο έδαφος κανενός από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας», ενώ επισήμανε ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι υποχρεωμένο να διαθέτει πυρηνικά όπλα στο έδαφός του, εκτός εάν το επιθυμεί.

«Έτσι, πιστεύω ότι η ερώτηση σχετικά με το εάν θα αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στη Σουηδία είναι κάπως υπερβολική. Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με καμία προϋπόθεση περί πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top