Υπουργός Παιδείας Γερμανίας: «Τα σχολεία να προετοιμάσουν τους μαθητές για το ενδεχόμενο πολέμου»

Υπουργός Παιδείας Γερμανίας: «Τα σχολεία να προετοιμάσουν τους μαθητές για το ενδεχόμενο πολέμου»

Αυξάνονται οι πολεμικές δηλώσεις Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας, Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ, προχώρησε σε μία δήλωση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις:

«Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές για ενδεχόμενο πόλεμο, εντός της πολιτικής προστασίας», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

Κάποιοι στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει μία κοινωνική προετοιμασία για ενδεχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μόνο που δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μία πυρηνική αντιπαράθεση.

Γιατί, όταν η υπουργός αναφέρεται σε πόλεμο, εννοεί έναν πόλεμο με την πυρηνική Ρωσία.

Οι δυτικές ελίτ φαίνεται να μην κατανοούν τον πυρηνικό πόλεμο και να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία που είχαν τους τελευταίους αιώνες.

Για να πετύχουν τους στόχους τους, δεν διστάζουν να ρισκάρουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η πολιτική προστασία είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση των αντοχών μας», πρόσθεσε η Σταρκ-Βάτσινγκερ, υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία, αναφέροντας τη Βρετανία ως παράδειγμα.

«Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής εκεί και μπορούμε να μάθουμε από αυτό. Οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών της ελευθερίας τους και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Τα σχολεία έχουν καθήκον να αναδεικνύουν τους κινδύνους με κατάλληλο τρόπο για την ηλικία, αλλά και να βοηθούν στην αντιμετώπιση της ανησυχίας και του φόβου», επισήμανε.

Η υπουργός Παιδείας κάλεσε επίσης τα σχολεία στη Γερμανία να αναπτύξουν «χαλαρή» σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, με επισκέψεις αξιωματικών που θα εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει η

Bundeswehr για την ασφάλεια των πολιτών.

Απέρριψε πάντως, ανταποκρινόμενη σε σχετική ερώτηση, τις εισηγήσεις για επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

«Αυτό καταργήθηκε επειδή δεν θεωρείται πλέον συνταγματικά αποδεκτό», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο αυτή τη στιγμή, δηλαδή τον εξοπλισμό της Bundeswehr ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί».

Η Σταρκ-Βάτσινγκερ υποστηρίχθηκε από την εκπρόσωπο του FDP για θέματα Παιδείας, Ρία Σρέντερ.

«Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν για κρίσεις και πολέμους στο σχολείο. Πώς συμπεριφερόμαστε όταν συμβαίνει μια κρίση. Να μαθαίνουν επίσης πρώτες βοήθειες», δήλωσε η Σρέντερ, ενώ και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Γερμανών Δασκάλων, Στέφαν Ντουλ, σημείωσε ότι «είναι καθήκον του σχολείου να μεταφέρει με ειλικρίνεια στα παιδιά και τους νέους τις προκλήσεις της εποχής, μεταξύ άλλων σχετικά με κρίσεις και πολέμους. Ας μην ξεχνάμε: νέοι με εμπειρίες από πολέμους βρίσκονται ήδη σε πολλές τάξεις των σχολείων μας: από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή την Ουκρανία», ανέφερε.

Ωστόσο, τόνισε ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί κατάλληλη τη διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία.

Από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Παιδείας των κρατιδίων, Κριστίνε Στράιχερτ-Κλίβοτ, χαρακτήρισε την πρόταση της ομοσπονδιακής υπουργού Παιδείας «υπερβολικά περιοριστική». «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν ευρύτερα για το μέλλον. Και αν μας δίδαξαν κάτι τα τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει αποκλειστικά μία κρίση για την οποία μπορούμε και πρέπει να προετοιμαστούμε. Πανδημίες, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία…», δηλαδή

«…ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη ενίσχυσης της αντοχής και της προσαρμοστικότητας των νέων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Η Σταρκ-Βάτσινγκερ θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, αν κρίνουμε από τα πενιχρά αποτελέσματα της έρευνας PISA. Απαιτείται επειγόντως πρόοδος σε πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα. Αλλά όχι τρομολαγνεία με πολεμική ρητορική», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Bundestag, Κάι Γέρινγκ (Πράσινοι).

Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Χάιντι Ράιχινεκ, ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στην παιδεία και κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς.

«Η υπουργός Παιδείας πρέπει να φροντίσει για αυτό, αντί να υποκινεί τον φόβο του πολέμου στα σχολεία», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός ανήκει στο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και όχι στο κόμμα του καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, προκειμένου να υπάρχει μία ενδοκυβερνητική σύγκρουση και μεγάλη διαφορά απόψεων.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι δείχνουν να επιθυμούν ακόμα και μία ολοκληρωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, αν και γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, πρωτίστως για τον γερμανικό λαό.

Η συζήτηση για την προετοιμασία των νέων για πιθανούς πολέμους αναζωπυρώνει τον διάλογο για το πώς πρέπει να εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται οι νέες γενιές σε έναν κόσμο που φαίνεται να γεμίζει με γεωπολιτικές επικινδυνότητες. Η προσέγγιση αυτή όμως προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης και αμφισβήτηση σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top