Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, ξεκίνησε εκτεταμένα οικονομικά μέτρα περιλαμβάνοντας απότομη υποτίμηση του νομίσματος κατά περίπου 50% και περικοπές σε επιδοτήσεις ενέργειας και μεταφορών. Το ΔΝΤ αποδέχθηκε θετικά αυτά τα μέτρα, θεωρώντας τα ως “μια καλή βάση” για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το χρέος της χώρας. Ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo ανακοίνωσε ότι το πέσο της Αργεντινής θα υποτιμηθεί κατά 50%, με το νέο ισοτιμία να είναι 800 πέσος προς δολάριο ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Milei επεσήμανε ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της οικονομικής “έκτακτης ανάγκης“. Η Αργεντινή, που αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή αξία νομίσματος και οικονομικές δυσκολίες, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση.
Δημοσιονομική ανασύνταξη
Σε πλαίσιο των νέων οικονομικών μέτρων, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, Luis Caputo, ανακοίνωσε ακυρώσεις διαγωνισμών για δημόσια έργα και περικοπές σε κρατικές θέσεις εργασίας, με στόχο τον περιορισμό του μεγέθους της κυβέρνησης. Επιπλέον, ανακοίνωσε μειώσεις στις επιδοτήσεις για ενέργεια και μεταφορές, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό. Ο Caputo εξήγησε ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που πιστεύει ότι αποτελεί την αιτία των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού. Επισήμανε ότι η αποστολή τους είναι να αποφύγουν μια ενδεχόμενη καταστροφή, προειδοποιώντας για τον υπερπληθωρισμό εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.
Ενέκρινε το ΔΝΤ
Η ώρα της αλήθειας
Την Κυριακή, ο Javier Milei ορκίστηκε ως πρόεδρος στο Εθνικό Κογκρέσο της Αργεντινής, με τον απερχόμενο πρόεδρο Alberto Fernández να του τοποθετεί την προεδρική ταινία. Στον όρκο, ο Milei αντικατέστησε τον όρο “Ελευθερία!” ενώ δεσμεύτηκε να εξαλείψει τη διαφθορά και να υποστηρίξει αλλαγές, αν και οι εξελίξεις υποδεικνύουν ότι οι αρχικοί στόχοι του για δολαριοποίηση μπορεί να έχουν αναβληθεί. Ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo, που επιλέχθηκε από τον Milei, φαίνεται να έχει αναστενάξει τα πλάνα για δολαριοποίηση. Ο Milei, παρόλο που περιγράφεται ως πολεμιστής ενάντια στον παγκόσμιο σοσιαλισμό, εξέφρασε επίσης μετριοπάθεια, δηλώνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει πολεμικές κινήσεις και ότι είναι ανοικτός σε συνεργασία με άλλα κόμματα για την υλοποίηση της ατζέντας του στο Κογκρέσο. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει, η πολιτική ανεπάρκειά του και η ανάγκη σύναψης συμμαχιών δείχνουν ότι ο Milei αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις στην εφαρμογή της ατζέντας του.