Η πρόσφατη έρευνα της Ipsos καταδεικνύει αυξανόμενη ανησυχία και απαξίωση έναντι των θεσμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προειδοποιώντας για την προέχουσα πολιτική ατμόσφαιρα πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι περισσότεροι πολίτες στο δυτικό κόσμο φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως η Δημοκρατία έχει πάρει την κάτω βόλτα, με τα στοιχεία της έρευνας να αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοκρατία και αναδεικνύει τη σημασία των προσεχών εκλογών σε αμφότερες τις περιοχές.
Η έρευνα της Ipsos καταγράφει στοιχεία για τις εξής χώρες:
- ΗΠΑ, όπου οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024 και ήδη είναι σε εξέλιξη η μάχη για το χρίσμα των υποψηφίων, με τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν προς το παρόν να το διεκδικεί ξανά για τους Δημοκρατικούς και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «σαρώνει» στις δημοσκοπήσεις έναντι των άλλων υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών.
- Κροατία, όπου οι συντηρητικοί δείχνουν να προηγούνται σημαντικά της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθού το αργότερο ως 22 Σεπτεμβρίου 2024.
- Πολωνία, όπου αυτές τις ώρες κρίνεται οριστικά αν η συντηρητική παράταξη ή η προοδευτική αντιπολίτευση θα σχηματίσουν κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου
Επίσης, περιλαμβάνονται:
- Βρετανία, όπου οι Συντηρητικοί του Σούνακ έχουν υποστεί δημοσκοπική καθίζηση και οι Εργατικοί θεωρούνται φαβορί για επικράτηση στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 28 Ιανουαρίου 2025
- Σουηδία, όπου οι εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες από το Σεπτέμβριο του 2022 αποτελούν το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού (επόμενες εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου 2026)
- Γαλλία, όπου η εθνικίστρια Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά για τις επόμενες προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2027
- Ιταλία, όπου οι Αδερφοί Ιταλοί της εθνικίστριας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προηγούνται σημαντικά για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 22 Δεκεμβρίου 2027
Στη Βρετανία πάνω από 6 στους 10 και στις ΗΠΑ σχεδόν 7 στους 10 δήλωσαν ότι η κατάσταση της Δημοκρατίας έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ στη Γαλλία το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, στο 73%.
Η έρευνα της Ipsos αποκαλύπτει συνολική δυσαρέσκεια προς τη λειτουργία της Δημοκρατίας σε πολλές χώρες, ενώ οι πολίτες συμφωνούν πως το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ριζική αλλαγή. Σημαντική δυσαρέσκεια εκφράζεται και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έντονη ανησυχία για την κατάσταση της δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ. Στις προσεχείς εκλογές, πέραν της επίδρασής τους σε εθνικό επίπεδο, αναδεικνύεται η σημασία τους για τις Ευρωεκλογές και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της θετικής αντίληψης για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αποτελώντας πρόκληση για την πορεία προς τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024.